„Problema se ascunde în fenomene ca nepotismul și corupția” (Foreign Policy/ Kamil Calus)

Publicația Foreign Policy dedică un amplu articol situației politice din Republica Moldova, observând că ar fi incorect să se afirme că crizele politice din fostele țări sovietice au loc din cauza oscilării între Est și Vest. Problema se ascunde în fenomene ca nepotismul și corupția. În articol este citat cercetătorul Kamil Calus de la Centrul pentru Studii Europene cu sediul în Varșovia, Polonia, potrivit căruia „demiterea Blocului ACUM și numirea lui Ion Chicu în fruntea unui guvern susținut de socialiști și democrați, a stopat reformele structurale lansate din iunie 2019”. Expertul mai observă că reforma justiției a reprezentat elementul cheie în procesul dezoligarhizării statului, amintind că fostul lider PD Vlad Plahotniuc s-a folosit de problemele din justiție pentru a-și subordona funcționari publici și oameni din business”.

Your browser doesn’t support HTML5

„Problema se ascunde în fenomene ca nepotismul și corupția” (Foreign Policy/ Kamil Calus)


O analiză semnată de agenția IPN constată că axarea Guvernului pe proiectele sociale, așa cum a anunțat recent președintele Igor Dodon, ar putea avea impact negativ pe termen lung. Aceasta pentru că sunt anunțate majorări de salarii, pensii și indemnizații, dar nu sunt anunțate investiții în economie. De această părere este economistul Viorel Gârbu care consideră că ignorarea sectorului investițiilor ar putea avea efecte negative pe parcursul anilor. Viorel Gârbu susține că în buget sunt bani care să acopere aceste inițiative sociale pentru că majorările anunțate de guvernare nu sunt extraordinare. Potrivit lui, întrebarea este care sunt prioritățile pentru Republica Moldova și dacă prin modul în care elita politică decide să cheltuiască resursele financiare nu este sacrificat viitorul țării?

Eficiența guvernului rămâne relative slabă...

Jurnaliștii portalului Mold-street.com citează o analiză a agenției internaționale de evaluare, Moody’s, potrivit căreia economia Republicii Moldova este în continuare este sensibilă la șocuri externe. „Deși perspectivele economice ale Moldovei s-au îmbunătățit, creșterea rămâne volatilă, reflectând vulnerabilitatea sectorului agricol la condițiile climatice, precum și dependența puternică a economiei de remitențele externe”, se arată în raportul Moody’s. O altă concluzie e că deși capacitatea instituțională a țării s-a îmbunătățit în cadrul programului Fondului Monetar Internațional, „eficiența guvernului rămâne relative slabă”.

Într-un comentariu semnat pentru Ziarul Național, analistul politic Nicolae Negru constată că guvernul „tehnocrat” condus de Ion Chicu acționează ca unul geopolitic cu sens invers, mergând în prima sa vizită la Moscova și mai și cerșind bani de la Vladimir Putin. În opinia autorului „a cere împrumut, a te îndatora în fața Rusiei (…) seamănă a gest sadomasochist amestecat cu sindromul Stockholm”. Mai în glumă, mai în serios, Nicolae Negru se întreabă dacă nu cumva premierul Chicu o fi considerând că bătaia e semn de iubire, ca în folclorul interlopilor ruși? Moscova a mai promis cândva 500 de milioane de dolari comuniștilor și a „uitat” de promisiune când nu i-a ieșit pasiența cu împărțirea puterii la Chișinău, amintește Nicolae Negru.

### Vezi și... ### Peter Michalko: „Ar fi tragic să vedem întoarcerea practicilor negative din trecut” (VIDEO)


Pe Blogul personal, economistul Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, notează că deja de 4 ani de zile România este principală țară de destinație a exporturilor din stânga Nistrului. Rusia a deținut poziția de lider timp de 25 de ani, dar din 2015 a fost depășită de România. Economistul precizează că din calcule a exclus mărfurile vândute în dreapta Nistrului, care reprezintă aproximativ 40% din toate vânzările regiunii transnistrene. Astfel, din regiune în ultimii 4 ani de zile au fost exportate mărfuri în valoare de 1,44 miliarde USD, la care se adaugă alte peste 900 de milioane USD, mărfuri vândute în dreapta Nistrului.

Jurnaliștii portalului Moldova.org publică un reportaj despre o familie de moldoveni din Caraibe care investesc milioane de lei într-o pensiune la Orheiul Vechi. Mai exact, familia Nartea care e stabilită de ani buni în Sf. Lucia, un stat insular din arhipelagul Caraibe, cu mai bine de un an în urmă, au început construcția unei pensiuni în satul Trebujeni, Orhei. Este proiectul lor de suflet în care investesc și bani mulți, și emoții multe. Despre familia Nartea, Moldova.org a scris anterior, atunci când au parcurs mii de kilometri pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2016 și cele parlamentare din 2019.