Procuratura de la Kiev cere arestarea politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk (stânga) și Vladimir Putin, Moscova, octombrie 2020

În Ucraina, oligarhul și politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, bănuit de înaltă trădare, s-a prezentat miercuri seara, 12 mai, la interogatoriu la Procuratura generală de la Kiev. Medvedciuk a spus că a aflat din presă despre acuzațiile care i se aduc și că se afla la odihnă cu familia într-o regiune vecină când, în ajun, ofițerii Serviciului de Securitate (SBU) au făcut percheziții la domiciliul său, transmite corespondentul Europei Libere la Kiev.

Discutând cu jurnaliștii, Medvedciuk a respins acuzațiile procurorilor potrivit cărora ar fi intenționat să extragă petrol în peninsula ucraineană Crimeea anexată ilegal de Rusia. După interogatoriu, el a spus că a luat act de învinuirile care i se aduc, dar le respinge categoric, și nu intenționează să părăsească țara.

Procuratura a anunțat că va cere aplicarea măsurii de arest preventiv pentru Medvedciuk, ședința instanței urmând să aibă loc joi, 13 mai. Politicianul pro-rus este bănuit, împreună un alt parlamentar, Taras Kozak, de înaltă trădare și exploatarea ilegală a resurselor naturale din peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Medvedciuk a vizitat de mai multe ori Rusia în ultimii ani, fiind cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, care i-a botezat fiica.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că dosarul penal împotriva lui Medvedciuk este o chestiune internă a Ucrainei, dar că Moscova vrea să se asigure că „în spatele acestei persecuții nu se află dorința de a se debarasa de concurenții politici”.