Procuratura Generală nu comentează public motivele reținerii lui Alexandr Stoianoglo

Alexandru Stoianoglo

Procuratura Generală a spus într-un comunicat că nu se poate implica în dezbateri publice pe marginea cauzei în care a fost reținut procurorul general Alexandr Stoianoglo pentru că „activitatea de urmărire penală se desfășoară în condiții de confidențialitate”. „Procesul judiciar nu se substituie dezbaterilor din arealul mediatic”, se spune într-un comunicat difuzat la 11 octombrie.

### Vezi și... ### Jānis Mažeiks (UE): „Cazul Stoianoglo ține de sistemul judiciar și nu ar trebui să iasă în sfera politică”

Președinta Maia Sandu a cerut procurorilor „să informeze societatea plenar și la timp” despre tot ce fac în acest caz „de interes major”, șefa statului afirmând că abuzurile sunt „inadmisibile”. În comunicat, procuratura afirmă numai că o „eroare materială” comisă inițial de procurorul de caz a fost corectată și respinge acuzațiile că i-ar fi îngrădit lui Stoianoglo accesul la avocați. Considerat de noua putere în frunte cu Sandu un obstacol în calea combaterii corupției, Stoianoglo a fost reținut la 5 septembrie, dar instanța de judecată l-a transferat ulterior în arest la domiciliu pe 30 de zile. El spune că este nevinovat. La 10 octombrie, Blocul comuniștilor și socialiștilor a organizat un protest, la Chișinău, la care participanții au cerut eliberarea lui Stoianoglo și au criticat o serie de politici ale partidului de guvernământ PAS fondat de Sandu.