Procurorul General se adresează forurilor internaționale pentru a bloca schimbările propuse de majoritatea PAS

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în prima sa reacție publică la modificările la legea Procuraturii propuse de noul guvern PAS, a anunțat că Procuratura Generală se va adresa Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în R. Moldova pentru a le cere avizul, deoarece ce – în opinia sa și a Procuraturii - scopul modificărilor ar fi stric „demisia cu orice preț al procurorului șef” și subordonarea politică a Procuraturii.

### Vezi și... ### Legile pentru reforma justiţiei, discutate și cu societatea civilă

Modificarea propusă de guvern și adoptată în Parlament vinerea trecută de majoritatea PAS prevede introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), deși teoretic, procurorul general este inamovibil.

### Vezi și... ### Ion Diacov (fost procuror șef Chișinău): „Astăzi, Stoianoglo nu decide nimic”

La conferința de presă de joi, Stoianoglo a spus: „Procuratura se adresează Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate și adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor și regulilor, fără avizul Guvernului, a CSP, a Procuraturii Generale, altor instituții de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu. În graba lor, autorii acestor inițiative legislative au considerat irelevant de a solicita și opinia forului internațional de specialitate, cum este Comisia de la Veneția, Consiliul Europei – expertiza cărora este determinantă la adoptarea unor legi atât de importante”, a declarat Procurorul General, citat de Ziarul de Gardă.

Miercuri, 18 august, la consultările publice pe tema modificărilor la o serie de legi ale justiției - toate adoptate deja în prima lectură - ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că modificările la Legea cu privire la Procuratură, vor fi aprobate marți, 24 august, în a doua lectură.

### Vezi și... ### „Nu ne permitem să pierdem timpul”. PAS respinge reproșurile societății civile

Litvinenco a mai declarat că susține că „toate amendamentele – propunerile obiective, înaintate la proiect” și că acestea „vor fi analizate” de autorii documentului până marți, dar a respins obiecțiile Procuraturii Generale drept subiective.

Adoptate în prima lectură de parlament pe 13 august, la o lună de când partidul fondat de președinta Sandu a câștigat detașat alegerile parlamentare, amendamentele contestate de Stoianoglo permit demiterea sa în urma unei evaluări a activității. Procurorul general spune că noua putere a promovat amendamentele cu încălcarea procedurilor, arătând că scopul ar fi subordonarea politică a procuraturii. Noua putere spune Stoianoglo a făcut puțin pentru condamnarea marilor corupți, soluționarea dosarelor furtului miliardului și că ar fi permis fuga în străinătate a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, bănuit de implicare în frauda bancară și alte crime.