Procurorii anticorupție trimit în judecată dosarul Evgheniei Guțul

Evghenia Guțul este acuzată de procurori că între 2019 și 2022 ar fi introdus ilegal în țară „mijloace financiare necontabilizate”, care proveneau din Federația Rusă.

Dosarele împotriva bașcanei autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, și a unei secretare din fostul Partid Șor au fost trimise în judecată, a anunțat Procuratura Anticorupție pe 24 aprilie.

În comunicatul procuraturii se spune că ambelor le este incriminată „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat”.

Cercetarea procuraturii împotriva Evgheniei Guțul se bazează pe două capete de acuzare.

În primul, procurorii afirmă că, între 2019 și 2022, Guțul ar fi activat în calitate de secretară într-un departament al fostului Partid Șor și s-ar fi implicat activ în „activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate” în Republica Moldova.

Procurorii spun că acești bani provin din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, și au fost introduși în țară prin efectuarea curselor aeriene și terestre.

Pe un alt capăt de acuzare, Guțul, în calitate de complice, din octombrie 2022 până în noiembrie 2022, ar fi fost responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Șor în fața instituțiilor publice din Chişinău.

Procuratura Anticorupție precizează că Guțul și a doua învinuită nu și-au recunoscut vina. Dosarul a fost trimis pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News