Procurorii bieloruși au formulat ultimele acuzații împotriva Sofiei Sapega

LATVIA - A woman holds a portrait of opposition journalist Roman Protasevich and his girlfriend Sofia Sapega during a protest of solidarity with Roman Protasevic at the Belarusian embassy in Riga, Latvia, 25 May 2021

Procurorii bieloruși au formulat ultimele acuzații împotriva Sofiei Sapega, arestată la Minsk împreună cu iubitul ei, bloggerul Raman Pratasevici, după ce Aleksandr Lukașenka a ordonat devierea unui avion de pasageri RyanAir în care se aflau cei doi tineri, opozanți declarați ai regimului din Belarus.

### Vezi și... ### A luptat Pratasevici în Donbas?

Șeful Comisiei de anchetă din Bielorusia, Dzmitry Hara, a anunțat miercuri că Sapega, care are cetățenie rusă, e acuzată de incitare la ură socială, distrugerea de informații de securitate, abuz de date personale și amenințări la adresa poliției. Dacă e găsită vinovată, Sapega riscă până la șase ani de închisoare. Hara a adăugat că foști angajați ai companiei de comnicații BelTelecom și mai mulți utilizatori ai platformei social media Telegram vor fi judecați înacelași caz.

### Vezi și... ### Primele scrisori ale Sofiei Sapega, din închisoarea de la Minsk

Sofia Sapega, o rusoaică din Belarus, și Raman Pratasevici, care e bielorus, au fost arestați în 23 mai, când un avion militar a interceptat un aparat al companiei Ryanair obligându-l să aterizeze la Minsk, o operațiune calificată de multe țări drept „deturnare de stat”. După aterizarea avionului, cei doi, care zburau de la Atena la Vilnius, au fost reținuți și puși în arest la domiciliu.