Procurorii ucraineni au extins ancheta penală asupra unui politician pro-rus

Viktor Medvedciuk

Procurorii ucraineni au extins o anchetă penală asupra parlamentarului pro-rus Viktor Medvedciuk, acuzându-l că a colaborat la finanțarea forțelor separatiste din regiunea estică a Donbasului.

Anunțul din 8 octombrie mărește presiunea asupra lui Medvedciuk, pe care procurorii l-au vizat inițial în mai, cu acuzații de trădare.

Demersul s-a adăugat la tensiunile dintre Moscova și Kiev.

La Kiev, la un briefing, procurorul general Irina Venediktova l-a acuzat pe Medvedciuk că a conspirat cu oficialii guvernului fostului președinte Petro Poroșenko pentru a cumpăra cărbune din mine în zonele deținute de separatiști din estul Ucrainei, ca modalitate de finanțare a separatiștilor.

„Vorbim despre vânzarea intereselor de stat și finanțarea teroriștilor ruși”, a declarat Ivan Bakanov, șeful serviciului de securitate al statului.

„În timp ce soldații noștri erau uciși pe front, statul a trimis valize cu numerar liderilor organizațiilor teroriste”, a mai spus Venediktova.

Partidul lui Poroșenko a numit acuzațiile un efort de a abate atenția de la greșelile guvernului președintelui Volodimir Zelenski.

Zelenski l-a învins pe Poroșenko la alegerile prezidențiale din 2019.

Partidul politic al lui Medvedciuk, Platforma de opoziție - pentru viață, a respins, de asemenea, noile acuzații și a acuzat guvernul lui Zelenski că încearcă să „abată atenția oamenilor de la eșecurile lui catastrofale”.

Medvedciuk este cetățean ucrainean, dar are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și spune că Putin este nașul fiicei sale.

Partidul său politic este al doilea ca mărime din parlament.

Ucraina este în război cu separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei din 2014.