Procurorul general al Ucrainei demisionează pe fondul unor anchete de corupție

Andrii Kostin a fost procuror general al Ucrainei din iulie 2022 până la 22 octombrie 2024.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat în urma unor investigații care au constatat că zeci de oficiali guvernamentali s-au eschivat de la serviciul militar solicitând indemnizații de invaliditate.

Mobilizarea este o problemă foarte sensibilă în Ucraina, unde numărul trupelor s-a redus după mai mult de doi ani și jumătate de război.

Kostin și-a anunțat demisia pe 22 octombrie pe Telegram, după o reuniune a Consiliului Național de Securitate al Ucrainei la care a participat președintele Volodimir Zelenski, care a declarat că Kostin „ar trebui să-și asume responsabilitatea politică” pentru această situație.

„Consider că poziția președintelui Zelenski este absolut corectă... Cred [de asemenea] că este corect să îmi anunț demisia din funcția de procuror general”, a declarat Kostin pe Telegram.

La începutul acestei luni, anchetatorii au descoperit că un șir de procurori din regiunea vestică Hmelnițki au obținut în mod fraudulos certificate de invaliditate și primeau ajutoare sociale speciale.

Investigații pe această temă sunt în curs în alte părți ale Ucrainei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te