Procurorul general al Ucrainei: Deportarea copiilor în Rusia ar putea fi un genocid

Procurorul general Irina Venediktova, care a deschis mai multe anchete privind crime de război în Ucraina, a declarat că este în curs de desfășurare o anchetă în cazul deportării forțate a copiilor în Rusia. Venediktova încearcă să documenteze un dosar prin care să acuze oficial Moscova de genocid.

Ucraina: O sută de zile de război

Venediktova a declarat pentru Reuters, într-un interviu publicat pe 3 iunie, că Ucraina are deja informații documentate despre mai mult de „20 de cazuri privind transferul forțat de persoane” în Rusia de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Ea a adăugat că concentrarea pe strămutarea copiilor oferă cea mai bună modalitate de a asigura dovezile necesare pentru a îndeplini definiția juridică riguroasă a genocidului. „Din primele zile ale războiului am început acest caz despre genocid”, a spus ea. „De aceea, transferul forțat de copii este foarte important pentru noi”, a adăugat ea.

Conform Convenției privind genocidul din 1948, deportarea forțată în masă a persoanelor - și, în special, transferul forțat al copiilor - în timpul unui conflict este considerată o crimă de război. Venediktova nu a precizat câți copii suspectează că au fost transferați cu forța din Ucraina în Rusia, dar mediatoarea ucraineană, Liudmila Denisova, a declarat în luna mai că Rusia ar fi strămutat peste 210 000 de copii în timpul conflictului.

Reuters a precizat că Kremlinul nu a răspuns solicitării de a comenta declarațiile Irinei Venediktova.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Deportările făcute de Rusia sunt cercetate de procurori