În plină criză politică, procurorul general a cerut încuviințarea parlamentului pentru cercetarea penală a doi deputați din Partidul Șor în legătură cu furtul miliardului, o afacere veche de vreo șapte ani. Cererea lui Alexandr Stoianoglo să le fie ridicată imunitatea deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov va fi examinată de parlament probabil săptămâna viitoare. Cei doi tocmai și-au depus semnăturile pentru a sprijini candidatul la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii, anume Vladimir Golovatiuc. Liliana Barbăroșie s-a interesat ce argumente are procurorul să le ceară ridicarea imunității parlamentare, dar și ce impact politic poate avea acest demers:
Your browser doesn’t support HTML5
Unul din deputații pe care procuratura îi vrea fără imunitate parlamentară, Denis Ulanov, este un avocat de 44 de ani care îl apără pe Ilan Șor în dosarele legate de frauda bancară. Din demersul adus azi la parlament de procurorul general rezultă că Ulanov este suspectat chiar el de implicare în acea fraudă, imputându-i-se „escrocherie” și „spălare de bani”, „în proporții deosebit de mari” și „în interesul unei asociații criminale”.
Petru Jardan, celălalt parlamentar vizat de acțiunea procuraturii, conduce compania Avia Invest care a primit în 2013 în administrare Aeroportul Internațional Chișinău, urmare a unei concesionări aproape la fel de scandaloase ca și furtul bancar din 2014. Deputatului i se aduc acuzații de „abuz de serviciu”, la fel „în proporții deosebit de mari” și la fel „în interesul unui grup criminal organizat”, așa cum se spune un comunicat al procuraturii dat publicității aproape concomitent cu anunțul din parlament al Zinaidei Grecianîi că a primit de la Stoianoglo cele două demersuri:
„Solicit ridicarea imunității deputatului în Parlamentul R. Moldova Petru Jardan, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală, și tot cu data de azi, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Denis Ulanov. ”
Dezbaterea pe marginea cererii procurorului general a fost amânată totuși pentru săptămâna viitoare, inclusiv pentru că unul din cei doi parlamentari a lipsit de la ședință. Ulanov, celălalt parlamentar, a spus că este pregătit să se apere, doar că nu crede în imparțialitatea demersului:
### Vezi și... ### Socialiștii îl propun în funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc„Întrebarea este de ce dl procuror vine cu acest demers anume acum, în timpul acestei situații incerte cu desemnarea guvernului și când s-a creat o coaliție de 53 de deputați? Dacă îi excludem pe deputații bolnavi de covid-19 și pe cei ce vor fi eventual arestați, obținem insuficiență de voturi pentru un anumit candidat,” a spus Denis Ulanov într-o declarație făcută în parlament, în timp ce un alt deputat aliat cu grupul Șor, Corneliu Padnevici, l-a acuzat deschis pe Stoianoglo că ar acționa la comanda Maiei Sandu.
Corneliu Padnevici l-a acuzat deschis pe Stoianoglo că ar acționa la comanda Maiei Sandu...
Cu o zi mai devreme, socialiștii s-au aliat din nou cu grupul Șor, Pentru Moldova și câțiva parlamentari neafiliați pentru a-l propune la postul de premier pe deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, în contradicție cu un candidat înaintat deja în acel moment prin decret de președinta Maia Sandu.
Zinaida Greceanîi face parte și ea din grupul de deputați ce și-au pus semnătura, alături de cei doi reprezentanți ai partidului Șor vizați azi de procurorul general, pe propunerea socialistă de candidat pentru funcția de premier. Tot ea a propus parlamentului azi să nu examineze imediat cererea procurorilor, ci să-și ia o pauză, pentru o analiză mai atentă a demersului: „Materiale aveți de examinat multe. Vă propun să munciți ziua de mâine, dacă trebuie – toată ziua, și apoi, către luni, să prezentați propunerile dvs.”
Sergiu Litvinenco, un deputat din PAS, s-a arătat nedumerit de această amânare: „Nu văd o justificare suficientă ca să fie amânat. Există riscuri cu privire la celeritatea urmăririi penale.”
Pentru Valeriu Pașa, un analist de la Chișinău, acuzațiile de implicare în criza politică a procuraturii formulate de unii membri ai majorității parlamentare nu ar sta în picioare, măcar și pentru faptul că, cu imunitate sau nu, deputații nu sunt opriți să voteze în parlament:
„În parlament sunt deputați fără imunitate și nu se întâmplă nimic – dna Tauber, da Apostolova – vin la lucru bine - mersi.
În parlament sunt deputați fără imunitate și nu se întâmplă nimic...
Impactul politic este, însă, asupra PSRM, care nici așa nu se simte prea confortabil în aliață cu Șor și Plahotinuc și, uite, acum vine procurorul general, pe care ei l-au lăudat și legitimat la greu, și cere investigarea celor doi, ceea ce confirmă cumva un lucru clar pentru toată lumea și până azi: că PSRM s-a aliat în parlament cu hoții miliardului. ”
Șefa statului l-a avansat pe șeful interimar al PAS, Igor Grosu, în funcția de premier după ce prima candidată a socialiștilor, Mariana Durleșteanu, anunțase pe rețele că se retrage, iar socialiștii și aliații lor din parlament nu reușiseră s-o înlocuiască. Socialiștii au contestat la Curte decretul de numire a lui Grosu, iar curtea a spus azi că va examina chestiunea abia luni, 22 martie.