Procurorul general: Vetting-ul a afectat investigarea „furtului miliardului”

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu

Procesul de evaluare externă a procurorilor (vetting-ul) a afectat investigarea cauzelor penale de către Procuratura Anticorupție, inclusiv unul din cele mai complexe dosare, cel al fraudei bancare de proporții din 2014, a declarat procurorul general, Ion Munteanu, la o emisiune de la TV8.

Procurorul general a spus că Mariana Botezatu, procurorul care cunoștea cel mai bine dosarul devalizării sistemului bancar moldovenesc, a ales să nu participe la vetting și a demisionat.

„Direct este afectată una din cele mai complicate cauze penale, este vorba despre frauda bancară. Procurorul care cunoștea cel mai bine cazul a plecat în demisie. Doamna a decis să nu participe la acest proces de vetting”, a declarat Munteanu pentru TV8.

Cauza penală numită și „furtul miliardului” este condusă acum de un alt procuror, care trebuie mai întâi să studieze cele 800 de volume ale dosarului, fiecare a câte 250 de pagini. Oficialul a spus că există riscul ca investigația să fie din nou afectată, deoarece un alt procuror din grupul care se ocupă de caz trece și el prin procesul de vetting.

„Acest grup nou constă din procurori care sunt în proces de vetting și dacă admitem că ei nu promovează - această cauză va trebui din nou repartizată altui grup de urmărire”, a spus procurorul general.

Ion Munteanu a dat asigurări că investigațiile vor continua, indiferent de schimbarea procurorilor responsabili de caz.

Potrivit lui, în urma vetting-ului, 10 procurori au plecat din sistem, ceea ce reprezintă 25% din procurori, însă nu toți erau activi în Procuratura Anticorupție.

Anul acesta, se împlinesc 10 ani de când a devenit public cazul devalizării sistemului bancar moldovenesc, din care au fost scoși prin scheme obscure peste 13 miliarde de lei moldovenești (aproape un miliard de dolari) – o sumă echivalentă, în acel moment, cu 12% din PIB.

În ianuarie 2024, justiția a unit investigarea dosarului penal al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc cu dosarele în care foștii șefi ai Băncii Naționale și alți bancheri sunt acuzați de complicitate la frauda bancară din 2014. Judecătorii au atras în proces BNM ca instituție care poate fi supusă la răspundere materială.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te