Din cele 219 case selectate în programul „Casa verde”, 74 sunt case de copii de tip familial. Inițial, au fost efectuate audituri energetice, iar pe baza recomandărilor au fost decise măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice cu cel mai mare impact asupra fiecărei gospodării în parte. În rezultat, au fost instalate 11 colectoare solare, 22 de cazane pe biomasă, 22 de panouri fotovoltaice și a fost realizată izolarea termică a 35 de case - în total 90 de intervenții, unele gospodării beneficiind de multiple măsuri de eficientizare energetică combinate.
În alte 145 de gospodării au fost instalate panouri fotovoltaice. Acești beneficiari au fost selectați din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza mai multor criterii, cum ar fi să dețină în proprietate casa în care locuiesc, să înregistreze un consum lunar mediu de energie de 400-600 kWh și să aibă grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicat. Prioritate au avut familiile cu mulți copii.
Programul, desfășurat cu susținerea financiară a Uniunii Europene, promovează practicile și tehnologiile de economisire a energiei și de eficientizare energetică, ceea ce aduce beneficii precum economii a energiei, reducerea costurilor facturilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te