ONU: Situația în nouă din zece țări ale lumii s-a degradat periculos

Programul ONU de combatere a sărăciei și de încurajare a sustenabilității a avertizat că, anul trecut, condițiile de trai „au decăzut în mod devastator” în nouă din zece țări din întreaga lume.

Reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au spus, pe 8 septembrie, că indicele de dezvoltare umană a scăzut la nivel global timp de doi ani la rând, pentru prima dată în cei 32 de ani de existență a indicatorului, iar acum a revenit la nivelul din 2016.

PNUD spune că lumea „se cutremură din criză în criză, prinsă într-un ciclu de luptă cu catastrofa și incapabilă să atace rădăcinile problemelor cu care ne confruntăm”.

„Ultimii doi ani au avut un impact devastator pentru miliarde de oameni din întreaga lume, când crize precum COVID-19 și războiul din Ucraina au lovit succesiv și s-au suprapus peste schimbări sociale și economice radicale, schimbări planetare periculoase și creșteri masive ale polarizării societății", a spus acesta.

Comunitatea globală „trebuie să iasă din paralizia globală pentru a asigura viitorul oamenilor și al planetei prin relansarea traiectoriei sale de dezvoltare", a îndemnat PNUD.

Indicele PNUD plasează Elveția pe primul loc în topul celor mai dezvoltate țări din lume și plasează Statele Unite, altădată pe loc fruntaș, pe locul 21. Trei state africane primesc cele mai slabe calificative: Niger, Ciad și Sudanul de Sud.

Potrivit acestui indice, cele mai afectate de inegalități sunt America Latină, Caraibe, Africa Subsahariană și Asia de Sud.