Proiect de acord privind schimbul și protecția informațiilor clasificate cu SUA

Delegația Republicii Moldova la Washington, în timpul reuniunii anuale a Dialogului Strategic R. Moldova - Statele Unite ale Americii, aprilie 2024.

Guvernul moldovean se pregătește să semneze cu SUA un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate. Executivul a aprobat miercuri, 5 iunie, începerea negocierilor și componența delegației din care fac parte reprezentanți ai SIS și ai ministerului de Externe.

Proiectul acordului va constitui cadrul legal necesar realizării schimbului de informații clasificate între Moldova și Statele Unite, a declarat secretarul de stat de la ministerul de Externe, Mihai Mâțu, prezentând proiectul deciziei guvernului.

„În contextul intensei cooperări și al întregului spectru de relaționare și comunicare cu SUA, protecția informațiilor a devenit o prioritate ca dimensiune a securității naționale”, a spus oficialul.

Potrivit lui, acordul ar urma să asigure „o coerență crescută în ceea ce privește măsurile de protecție reciprocă a informațiilor clasificate, responsabilități clare și predictibilitate în ceea ce vizează acțiunile desfășurate de fiecare parte în domeniul vizat”.

Pe 18 aprilie, la Washington, a avut loc reuniunea anuală a Dialogului Strategic R. Moldova - Statele Unite ale Americii – o platformă de cooperare aprofundată între cele două țări. Potrivit MAE, cele patru grupuri de lucru comune ale Dialogului Strategic ar urma să analizeze „progresele” Republicii Moldova și „importanța programelor de sprijin ale SUA în domeniile de securitate și apărare, a statului de drept, buna guvernare, securitatea energetică și economică, dar și contactele la nivel personal între cetățenii” celor două țări.

La reuniunea de la Washington a Dialogului Strategic a participat și ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, care a spus, între altele, că autoritățile de la Chișinău sunt „gata să se implice în procesul de reconstrucție a Ucrainei în ajutorul oferit pe timp de război în asigurarea tranzitului de cereale și adăpostirea refugiaților”.

Dialogul strategic R. Moldova – SUA este structurat în patru grupuri de lucru pentru următoarele domenii: statul de drept și buna guvernare; aspectele politice și de securitate; aspectele economice și energetice; diplomația publică.

Pe 28 mai, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a semnat la Vilnius un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate între Moldova și Lituania.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te