Proiect rusesc de gaze, blocat de o instanță europeană

Inaugurarea celei de a doua conducte din Nord Stream 1, octombrie 2012

Polonia încearcă să-și apere securitatea energetică dar și pe cea a Ucrainei și țărilor baltice.

Cea mai înaltă instanță din UE a dat lumină verde marți efortului Poloniei de a bloca accesul Rusiei la un gazoduct foarte important care trece prin Germania, Varșovia spunând că astfel salvgardează securitatea energetică a est-europenilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Polonia blochează un proiect energeti rusesc


Curtea Generală a UE, care ține de Curtea Europeană de Justiție, a dat marți un verdict împotriva deciziei din 2016 a Comisiei Europene de a permite concernului rus Gazprom să folosească gazoductul Opal pentru a trimite mari cantități de gaz Germaniei.

### Vezi și... ### Președintele Dodon, între căutarea soluțiilor privind livrările de gaze și „acțiuni de imagine”


Opal este o conductă de 480 km conectată la gazoductul Nord Stream I, care pompează gaz rusesc pe sub Marea Baltică, spre Germania. Conducta Opal merge paralel cu granița polono-germană, până în Cehia.

Varșovia a înaintat o plângere împotriva deciziei CE spunând că Gazprom ar putea folosi conducta Opal pentru a ocoli Polonia și Ucraina, punându-le astfel în pericol securitatea energetică.

„Curtea a notat că decizia din 2016 a fost adoptată cu încălcarea solidarității energetice”, se arată în decizia de marți a Curții Generale de la Luxemburg.

### Vezi și... ### Ion Preașca: „E nevoie să se negocieze cu Kievul și cu Moscova, indiferent cine este acolo”


Anunțul a fost salutat de ministrul polonez al energiei, Krzysztof Tchorzewski, care a spus că decizia apără securitatea energetică a Poloniei, Ucrainei și țărilor baltice. Iar Piotr Wozniak, șeful companiei de stat a gazelor a Poloniei, PGNiG, a spus că decizia instanței europene consolidează poziția Ucrainei la negocierile cu Moscova pe tema tranzitului gazelor rusești, „complicând lucrurile” pentru ruși.