Proiecte cu bani externi: feriboturi pe Nistru și repararea drumului Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan

Punct de control la intrarea în regiunea transnistreană

Biroul politici de reintegrare propune sprijinirea a două proiecte, finanțate de partenerii externi, pentru cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Este vorba despre achiziționarea a două feriboturi pentru a asigura transportarea pe râul Nistru a locuitorilor și mărfurilor. Iar celălalt proiect presupune reparația capitală a drumului național Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan. Cele doua proiecte au fost anunțate astazi de viceprim-ministra Olga Cebotari, într-un briefing de presă, după întrevederea cu o delegație a mediatorilor și observatorilor formatului de negocieri „5+2”, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, informeaza agentia IPN.

Olga Cebotari a mai comunicat deschiderea autorităților constituționale de a prelungi și după 1 iulie facilitățile oferite agenților economici din regiunea transnistreană la importul unor bunuri. Iar decizia de accedere în traficul rutier internațional doar a autovehiculelor cu plăci neutre și naționale va fi pusă în aplicare doar după 1 septembrie.

Intre 2-4 iunie în Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de lucru reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”.

Pentru Chișinău, la etapa actuală rămân prioritare: garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, protecția sănătății populației, combaterea eficientă a COVID-19 și imunizarea cetățenilor de pe ambele maluri, a mai spus Olga Cebotari.