Uniunea Europeană oferă aproape cinci milioane de euro pentru a încuraja cetăţenii Republicii Moldova să se implice în procesele decizionale locale şi să monitorizeze autoritățile publice. Banii vor fi oferiți sub formă de granturi şi subgranturi organizațiilor nonguvernamentale din patru regiunii ale ţării: Nord, Centru, Sud şi autonomia găgăuză. Acestea vor implica cetăţenii în proiecte din patru domenii prioritare - infrastructura în apa şi canalizare, managementul deșeurilor, eficiența energetică, mediul şi schimbările climatice.
Este vorba despre o asistenţă financiară tehnică şi nu de investiţii oferită ONG-urilor. Altfel spus, banii nu vor fi destinaţi unor proiecte de infrastructură pentru apă, canalizare sau în proiecte de management al deşeurilor şi eficienţă energetică. Prin acest proiect UE de fapt îşi propune să vadă în ce măsură anterioarele investiții în astfel de proiecte de infrastructură sunt folosite eficient şi în beneficiul cetățenilor. Iar cea mai indicată să elibereze certificatul de eficiență este populaţia care se foloseşte de serviciile publice.
„Furnizarea unor servicii publice locale calitative înseamnă și implicarea grupurilor sociale în procesele de luare a deciziilor. Se are în vedere grupuri diferite, inclusiv cele vulnerabile, tineretul, persoane în vârstă, grupuri etnice, religioase”, a menţionat Christina Otto, manager de proiect la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
„UE a investit surse semnificative de bani în infrastructură. Obiectivul principal este cel ca infrastructura deja existentă sau în proces de dezvoltare să funcţioneze în beneficiul cetățenilor”, a precizat Marco Gemmer, de la Delegaţia UE din Moldova.
### Vezi și... ### Petru Gurgurov: „Vom lucra cu tinerii şi vom pune accentul pe formarea antreprenorială”Vor fi oferite contracte de grant pentru ONG-uri din patru regiuni ale ţării: câte un milion de euro pentru nordul şi centrul ţării, 800 de mii de euro pentru sud şi 400 de mii de euro pentru autonomia găgăuză. Divizarea finanţării s-a făcut ținând cont de numărul de
Organizaţiile societăţii civile urmează să propună proiecte prin care cetăţenii să fie implicaţi în procesul decizional, să fie învăţaţi să pună presiune pe autorităţile locale şi centrale..
populație, precum şi de cel al proiectelor de infrastructură realizate în aceste regiuni prin alte proiecte europene. 75% din sumă va fi redirecționată sub formă de sub-granturi ONG-urilor locale. Organizaţiile societăţii civile urmează să propună proiecte prin care cetăţenii să fie implicaţi în procesul decizional, să fie învăţaţi să pună presiune pe autorităţile locale şi centrale şi să monitorizeze proiecte de infrastructură, a explicat Elena Spînu de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei:
„Ce dorim noi să obţinăm – e să ne asigurăm că cetăţenii participă activ în procesele decizionale, monitorizează documentele strategice, cresc nivelul de conştientizare a cetăţenilor privind problemele de mediu la nivel local sau regional, privind calitatea serviciilor locale, consolidează capacităţile de monitorizare, cum se planifică, cum se construiesc investiţiile majore la nivel local.”
Proiectul îşi propune ca un număr de cel puţin 1800 de cetăţeni să participe la elaborarea, monitorizarea şi evaluarea documentelor strategice, planurilor locale şi regionale. Cel puţin 1800 de cetăţeni să participe la planificarea serviciilor publice locale. Să fie create cel puţin 25 de grupuri locale de cetăţeni capabile să monitorizeze achiziţiile publice, gestionarea şi întreţinerea serviciilor publice.
Proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” e finanțat de Uniunea Europeană (UE) acordat prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Prin acest instrument financiar, UE cofinanţează ţările partenere pentru procesul de consolidare a guvernanţei şi de dezvoltare economică şi socială echitabilă. UE şi-a propus să ofere Moldovei până în 2020 asistenţă nerambursabilă de aproape 700 de milioane de euro. Până în 2016 această asistenţă financiară venea preponderent în bugetul public. Dar odată cu suspendarea asistenţei macro-financiare UE a suspendat orice program nou care vizează asistenţa pentru autorităţile centrale. În schimb, UE a decis să direcționeze banii către societatea civilă.