Promo-LEX acuză încălcarea secretului votului la Casa de bătrâni din Comrat. Poliția a deschis o anchetă

Capturi de ecran de pe un clip video publicat de Promo-Lex, în care un lucrător îmbrăcat în halat medical aplică ștampila pe un buletin de vot la alegerile și referendumul din 20 octombrie la Casa de bătrâni din Comrat.

Asociația Promo-LEX spune că procesul de vot a fost viciat, pe 20 octombrie, la Casa de bătrâni din Comrat. Membrii biroului electoral din localitate, care s-au deplasat cu urna mobilă la azil, au fost acuzați că nu au intervenit pentru a asigura exercițiul electoral într-un mod secret și liber exprimat. 

Într-o secvență video publicată pe pagina asociației se poate vedea un lucrător îmbrăcat în halat medical care aplică ștampila pe un buletin de vot de la referendum, fără a avea un răspuns expres de la unul din vârstnici, dacă este pentru sau contra modificării Constituției și adăugarea capitolului privind integrarea R. Moldova în UE.

Observatorii Promo-LEX spun că au fost vizați 25 de vârstnici, iar membrii biroului electoral „nu au intervenit și și-au asumat dreptul de vot în locul altei persoane”.

„Ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Solicitată de Europa Liberă, directoarea Casei de bătrâni din Comrat a spus că în procesul de vot, vârstnicii, în special cei cu necesități speciale, au fost asistați de către un lucrător medical.

„Noi niciodată nu vorbim despre politică. Ei sunt vârstnici independenți. E treaba lor pentru cine votează și ce cred. Lucrătorul medical doar a asistat bătrânii”, a spus Galina Casîn.

Misiunea de observare spune că a semnalat acest incident pe 20 octombrie, în ziua primului tur al prezidențialelor și referendumului, în comunicatul difuzat la ora 22.00, pe acest caz fiind sesizați Comisia Electorală Centrală (CEC) și Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Vineri, 25 octombrie, la câteva ore după ce Promo-LEX a acuzat vicierea votului la Casa de bătrâni din Comrat, Poliția a anunțat că a pornit o cauză penală în baza sesizării depuse de asociație.

Asistentul medical care apare în imaginile observatorilor asociației este bănuit de „falsificarea rezultatelor votării” și riscă amendă de până la 57.500 de lei sau închisoare de până la cinci ani.

La Casa de bătrâni din Comrat sunt 33 de vârstnici. Dacă Promo-LEX spune că a fost încălcat dreptul la vot secret și liber pentru 25 de bătrâni, directoarea azilului a declarat că 21 au votat pe loc, iar restul s-au deplasat la secțiile de votare.

La scrutinele din 20 octombrie, la secțiile de votare deschise în autonomia găgăuză s-au prezentat 62.929 de alegători. Circa 95% dintre aceștia au votat opțiunea „Nu” la referendum. Dintre candidații care au participat în primul tur al prezidențialelor, pe prima poziție s-a clasat candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, urmat de ex-procuroarea care a candidat independent, Victoria Furtună, și fosta bașcană Irina Vlah.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te