Promo-LEX: Violență verbală în declarațiile politice din ultimele zile ale campaniei electorale

Cel de-al cincilea raport de monitorizare Promo-LEX evidențiază violența verbală din discursurile și declarațiile politice făcute pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Perioada de raportare, 23 iunie-7 iulie, este marcată de o creștere cu 43% a numărului de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare față de perioada precedentă de monitorizare, 8-20 iunie. Din cele 43 de cazuri identificate de către monitorii Promo-LEX, cel puțin 26 de cazuri au fost generate de către 11 candidați incluși pe listele a 8 concurenți electorali, informează agenția IPN.

### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: O campanie electorală plină de iluzii și deziluzii

Potrivit Promo-LEX cel mai des au generat discursuri de ură și instigare la discriminare: Vasile Costiuc (PPDA) – 6 cazuri; Renato Usatîi (BERU) – 4 cazuri; Fiodor Ghelici (POM) – 3 cazuri. De cealaltă parte, în cel puțin zece cazuri, discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public a vizat doi candidați de pe listele BECS: Igor Dodon – în 7 cazuri și Vladimir Voronin – în 3 cazuri. Celelalte cazuri de discurs de ură au afectat membrii și susținătorii BECS, PLD, președintele Republicii Moldova și alți politicieni.

Comparativ cu alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, la aceeași etapă a procesului electoral, Misiunea de Observare Promo-LEX constată o majorare a numărului de observatori acreditați de către Comisia Electorală Centrală. „CEC a acreditat 2 442 de observatori, dintre care 1 800 naționali. Asociația Promo-LEX a acreditat 1 186 de observatori (66% din observatorii naționali)”, a precizat directorul PROMO Lex Nicolae Panfil.

În raport se mai arată că, de la începutul campaniei electorale și până la 2 iulie 2021, doar 19 concurenți electorali din 23 înregistrați au depus la CEC rapoarte financiare, veniturile totale declarate fiind de 33,5 mlrd lei. 36% au fost declarate de BERU, 18% – de PAS și câte 12% – de BECS și PPȘ. Prin urmare, 80% din totalul cheltuielilor financiare au fost raportate de patru concurenți, iar alte 20% – de ceilalți 15 concurenți care au prezentat rapoarte la CEC.

Promo-LEX își exprimă îngrijorarea și în legătură cu faptul că, până la 8 iulie, guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, iar funcționarii electorali ar putea rămâne neindemnizați din lipsa alocării de fonduri, avertizează organizația.