Propaganda anti-occidentală și pro-rusească în Bulgaria

La o acțiune de protest în Bulgaria în 2013

Numărul materialelor de propaganda pro-rusească în spațiul Internet bulgar și în media a crescut de peste 30 de ori în perioada 2013-2016.

Numărul materialelor de propaganda pro-rusească în spațiul Internet bulgar și în mediile din aceasta țară care atacă într-un mod sistematic instituțiile democratice, activiștii societății civile și împărțirea puterilor în stat a crescut de peste 30 de ori din vara anului 2013 până la finele lui 2016.

Aceasta este una din principalele concluzii ce se desprins din studiul pe tema „Propaganda antidemocratică în Bulgaria” prezentat de Fundația pentru cercetări umanitare și sociale”. Este vorbă de o analiză cu caracter științific, nefinanțată de un anume partid sau organizație politică.

În cadrul cercetării au fost analizate 3080 de site-uri și bloguri în limbă bulgară și 3305 publicații apărute în opt din cele mai cunoscute medii care formează opinia publică la sud de Dunăre. Sunt menționate printre altele site-urile „Pogled Info”, „Glasove”, „Rusia azi” și PIK, ziarele de mare tiraj „Trud”, „Duma” „Weekend” și revista „A-spekto”.

Propaganda antidemocratică crește în intensitate după 2013. Întămplător sau nu aceasta este perioada unor puternice proteste civice împotrivă politicii coaliției între partidul socialist, fost comunist, și partidul etnicilor turci. Timp de câteva luni zeci de mii de persoane au demonstrat zilnic în străzile centrale ale Sofiei.

Autorii studiului constată că pentru propaganda antidemocratică sunt caracteristice mesajele eurosceptice, anti-instituționale, anti-civice, anti-americane și pro-rusești. Într-un mod sistematic sunt respinse principiile democrației liberale.

Astfel de publicații sunt dominate de patru teze de bază: „SUA și NATO sunt hegemoni mondiali”, „UE este dușmanul Europei. Europa moare pentru că este unită”, „Rusia este victima unei agresiuni adin partea Occidentului. În pofida acesteia ea progresează. Acțiunile sale militare sunt în interesul păcii internaționale”, „Agenți străini sunt toți care sprijină principiile democrației liberale și cer separarea puterilor în stat”.

Propaganda eurosceptică a crescut de 16 ori în intensitate în perioada 2013-2016. Numărul articolelor cu astfel de conținut a crescut în aceasta perioada de la 109 la 1841.

Începutul campaniei a fost marcat, în plan extern, de anexiunea Crimeii. Campania a profitat din plin de criza elenă, și a atins maximum după intrarea trupelor ruse în Siria și summituul NATO de la Varșovia din iulie 2016.

Înainte de 2013 mai rar pot fi găsite articole antiamericane și anti-NATO. Numărul acestora a crescut vertiginos de la protestele anti-Ianukovici în Ucraina care au început în noiembrie 2013.

Propaganda anti-europeană și anti-democratică laudă Brexit-ul, unele declarații naționaliste și antieuropene ale premierului ungar Viktor Orban și, în general, toate acțiunile care subminează încrederea în UE și NATO.

Atitudinea față de noul președinte american Donald Trump a fost inițial una pozitivă, urmând linia propagandei ruse. Până la urmă însă criticile la adresa noii administrații americane au crescut în intensitate.

În ultimii trei ani a crescut de peste 23 de ori numărul publicațiilor împotriva clasei politice bulgare, elitei politice și economice, a unor lideri ai partidelor de dreapta și centriste și, în general, cu unele excepții, împotriva acțiunilor societății civile. Din acest punct de vedere propaganda pro-rusească deservește interesele unor partide bulgare de stânga și naționaliste precum Partidul socialist, fost comunist și „Ataka”. Oponenții acesteia sunt deumiți „sorosoizi”, „grantajii” [adică membrii unor NGO finanțate din Occident], „toleraști”, „structuri oligarhice”, „vânzători de țară”. Au fost enumerate peste 50 de cuvinte jignitoare folosite pentru a-i caracteriza pe activiștii și politicienii care sprijină principiile democrației liberale.

Ținte ale unor atacuri permanente sunt Bruxelles-ul, „Societatea deschisă”, organizația „America pentru Bulgaria”, așa-zișii politicieni marionetă ai funcționarilor europeni și americani, organizațiile societății civile.

Se desprinde tema renașterii și progresului rapid al Rusiei. Aici predomină reportajele nesemnate spre deosebire de criza și apusul Occidentului unde predomină articole semnate.

Agenția internet PIK este liderul materialelor anonime iar revista-internet „A-specto” găzduiește un număr record de articoe antiamericane semnate.

Autorii studiului împart în trei categorii mediile prorusești: propagandiști geopolitici, care folosesc propaganda în scopuri interne, organul PSB „Duma”, „Trud”, „Weekend” și cei care combină propaganda geopolitică anti-occidentală și pro-rusească cu sugestii interne.

„Eroi îndrăgiți” ai mediilor pro-rusești, cu un număr de peste 3 300 de materiale critice în aceasta perioadă, sunt SUA, premierul și lider al partidului centrist GHERB, Boiko Borisov, și, în general, liderii partidelor bulgare de centru-dreapta.