Protest al fermierilor nemulțumiți de atitudinea guvernului

Protestele agricultorilor au început din vară

Fermieri din mai multe raioane ale Republicii Moldova au organizat o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale, declarându-se nemulțumiți față de atitudinea autorităților statului, pe care o califică iresponsabilă, în raport cu problemele cu care se confruntă ei. Potrivit lor, guvernul, în loc să vină cu compensații rezonabile pentru a diminua efectele secetei, a aprobat pentru 2021 o politică bugetar-fiscală care îi împovărează și mai mult. Agricultorii protestatari au făcut apel către deputați, solicitând o întrevedere urgentă. Într-o declarație, votată în PMAN, fermierii i-au solicitat Parlamentului să oblige executivul să asigure compensații agricultorilor afectați de secetă, informează agenția IPN.

Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a spus că agricultura este considerată o ramură strategică a economiei naționale pentru ponderea ei în structura produsului intern brut, oferă un număr important de locuri de muncă populației de la sate, asigură cu materie primă industria de procesare, precum și asigură securitatea alimentară a statului. În pofida acestui fapt, potrivit lui, autoritățile au o abordarea superficială cu privire la problemele cu care se confruntă agricultorii.

Ion Plămădeală, de la asociația producătorilor raionului Leova, a spus că pe parcursul ultimelor trei luni, fermierii au avut multe discuții cu funcționarii de stat din diferite instituții și că autoritățile au promis că vor identifica surse financiare suficiente pentru a aloca compensații și pentru grupa a doua de cereale, iar acum spun ca nu exista resurse la buget pentru a-și respecta promisiunile.