Protest cu „scântei” la Vulcănești | Topul specialităților preferate de tineri la admiterea în universitățile din R. Moldova

În topul preferințelor candidaților au rămas științele economice, urmate de drept, medicină și tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • „Mitingul de la Vulcănești a fost zădărnicit, ajungându-se aproape de încăierare”, titrează portalul Nokta, care descrie acțiunea de protest, de duminică, „împotriva creșterii prețurilor la gaz”. Portalul prezintă situația tensionată de la mitingul de la Vulcănești, după ce susținători ai PSRM au reacționat ostil la criticile unii activist la adresa socialiștilor. Nokta mai atrage atenția asupra faptului că susținătorii PSRM l-au agresat pe un jurnalist, care transmitea în direct evenimentul.
  • Ziarul de Gardă scrie că „fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea unui act emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate în mărime de peste 1,9 milioane de lei, după cum constatase autoritatea. Publicația notează că instanța – Curtea Supremă de Justiție – a menținut încheierea Curții de Apel Chișinău, prin care fusese declarată inadmisibilă cererea în care ANI solicita confiscarea „averii nejustificate”.
  • O plantație de viță de vie înființată în statul american Colorado de către soții Boțolin – ambii chirurgi originari din Repubblica Moldova – ar putea fi declarată oficial podgoria amplasată la cea mai înaltă altitudine deasupra nivelului mării din emisfera nordică – la aproape 2.200 de metri. Portalul Agrobusiness scrie că viticultura și vinificația este o mare pasiune pentru chirurgii Sergiu și Daniela Boțolin. Plantația a fost înființată într-o zonă cu puține precipitații, astfel că e nevoie de aplicarea sistemului de irigare prin picurare, spune Sergiu. Cei doi moldoveni au construit o pivniță moldovenească, dar și o sală de degustare în stil moldovenesc pe care au denumit-o Casa Mare.
  • Portalul companiei „Teleradio-Moldova” trage linia la prima etapă a admiterii în instituţiile de învăţământ superior, constatând că în topul preferințelor au rămas științele economice pentru care au optat circa 20% din candidați, dreptul (12%), medicina (9,7%) și tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (11%). La prima etapă a sesiunii de admitere au fost înmatriculaţi în total, la licenţă şi master, 14.516 tineri.
  • Produsul Intern Brut real al Republicii Moldova va continua să stagneze în acest an din cauza înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție, după cum scrie portalul Anticorupție, care citează prognozele Fondului Monetar Internațional (FMI). Situația, și așa anevoioasă, este agravată de impactul secetei asupra sectorului agricol. Autorul portalului notează că o misiune a FMI, care a evaluat recent programul său cu Moldova, în valoare de circa 790 milioane de dolari, a menționat că „acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău sunt coerente și bine țintite.”

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Știrea despre drumețiile din week-end, la Orheiul Vechi, a președintei Maia Sandu, alături de stagiari de la instituția prezidențială, este una dintre cele mai accesate pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Populară pe această platformă este și știrea despre mozaicul scos acum patru ani de pe Palatul sindicatelor din Chișinău, care este aplicat în aceste zile pe clădirea Teatrului de Operă și Balet.
  • Pe Instagram, cea mai accesată este știrea Europei Libere despre faptul că înotătorul român de 17 ani, David Popovici, a stabilit un nou record mondial la 100 de metri liber, devenind cel mai rapid din lume.