Protest în roșu! Ratificați Convenția de la Istanbul

Chișinău, demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019

Zeci de persoane au protestat la Chișinău miercuri, 18 decembrie, cerând ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Este un tratat internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011, pe care R.Moldova l-a semnat în 2017. Dar care, din motive greu de explicat, nu a fost încă ratificat.

La sfârșitul lunii noiembrie, mai multe ong-uri au adresat legislativului și executivului un apel comun prin care au solicitat ratificarea Convenției, care, se argumentează în cerere, reprezintă în acest moment instrumentul cel mai eficient pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.

Organizațiile care cere ratificarea mai arată că violența împotriva femeilor încalcă grav drepturile fundamentale la viață, securitate, libertate, demnitate, integritate fizică și emoțională și că acest fenomen nu poate fi ignorat de către state.

Convenția de la Istanbul recunoaște că violența nu afectează doar femeile, ci societatea în ansamblu, fiind necesare măsuri urgente întru combaterea acestui fenomen.