Protest în fața Parlamentului la chemarea președintei alese, Maia Sandu (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a chemat joi dimineață la un protest în fața Parlamentului „pentru o țară în care este ordine și dreptate”. Protestul este provocat de proiectul de lege al socialiștilor, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este mutat de la Președinție, în subordinea Parlamentului.

Vorbind în fața manifestanților, Maia Sandu a acuzat între altele regimul președintelui Igor Dodon de eșecul luptei cu pandemia de Covid-19: „Zece luni Dodon și Guvernul lui au făcut totul pe dos și din cauza lor avem un număr mare de infectări cu COVID. Din cauza lor trebuie să ieșim în stradă și să ne apărăm drepturile”.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest în fața Parlamentului de la Chișinău:Maia Sandu

Autorii proiectului de lege privind SIS - cel care a provocat protestul de joi - sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac, scrie Ziarul de Gardă.

### Vezi și... ### Proiectul socialiștilor de a scoate SIS din subordinea președintelui a fost aprobat de Comisia juridică

Președinta aleasă, Maia Sandu, consideră că proiectul de lege este „un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului”, și îl acuză pe Igor Dodon că „plănuiește să controleze schemele de corupție și instituțiile statului”.

„Ei încearcă să ne fure rezultatele votului, ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, care în primul tur al prezidențialelor a obținut aproape 17% din voturi, și-a îndemnat miercuri susținătorii să meargă la protest ca să „pună capăt regimului de cârdășie Plahotniuc – Dodon”.