Protestatarii blochează din nou un pod din Budapesta din cauza modificării legii fiscale

Sute de protestatari au blocat pe 14 iulie, pentru a treia zi consecutiv, un pod din centrul Budapestei pentru a demonstra împotriva unei modificări a legii fiscale pe care a propus-o guvernul premierului ungar Viktor Orban.

Protestatarii care au blocat Podul Elisabeta, peste Dunăre, se opun intenției guvernului conservator al lui Orban de a crește rata de impozitare pentru sute de mii de întreprinderi mici. Traficul a fost blocat timp de trei ore pe 12 iulie, prima seară a protestului, care reprezintă una dintre primele manifestări majore de dezacord public față de guvernul liderului naționalist de la realegerea sa în aprilie.

Participarea în seara zilei de 14 iulie a fost mai mică decât în noaptea precedentă, când au manifestat câteva mii de persoane. Peter Marki-Zay, reprezentantul opoziției care a candidat împotriva lui Orban la alegerile din aprilie, le-a spus protestatarilor din 14 iulie că partidul Fidesz al lui Orban a dovedit în perioada care a trecut de la alegeri „că toate promisiunile sale au fost minciuni”.

Țara central-europeană se confruntă deja cu o inflație galopantă și cu o monedă locală în cădere liberă, pe fondul discuțiilor cu Bruxelles-ul privind finanțarea UE. Guvernul lui Orban a înaintat noile amendamente la legea fiscală parlamentului pe 12 iulie și și-a folosit supermajoritatea pentru a le promova pe 13 iulie.