Protestul a fost organizat de platforma EPACE, care a adunat în ultimele zile, pe site-ul său, zeci de mii de semnături din partea simpatizanților lui Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur al scrutinului, pe 24 noiembrie 2024.
La manifestație au venit oameni din mai multe județe, dar și parlamentari de la Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Oamenilor Tineri.
Potrivit Jandarmeriei, în jur de 4.000 de persoane au participat la protest. Unii participanți ar fi șicanat jurnaliștii prezenți la fața locului și ar fi distrus plăcuțele de înmatriculare ale mașinii unei televiziuni ce relata de la fața locului, transmite Europa Liberă România.
Tot vineri, Curtea Constituțională a înregistrat „cererea depusă de avocații domnului Călin Georgescu”. În ajun, Georgescu anunțase că avocații săi vor cere CCR să-și revizuiască de urgență decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.
Potrivit corespondenților Europei Libere România, Călin Georgescu nu a participat la acțiunea de protest. În ajun, el a plecat din țară. Georgescu a fost fotografiat pe Aeroportul Otopeni, în timp ce se îmbarca spre Frankfurt, Germania. Ulterior, el a scris pe rețele că va merge „personal pentru a depune demersuri legale către cele mai înalte instituții europene”.
- Te-ar putea interesa și: Călin Georgescu a contestat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor
Alegerile prezidențiale din România au fost anulate pe 6 decembrie 2024, în ajunul celui de al doilea tur și în timp ce votul din diaspora începuse deja. Curtea Constituțională a României, care validase rezultatele primului tur, și-a revizuit decizia după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat rapoartele instituțiilor de apărare și securitate națională care sugerau intervenția unui actor străin în alegeri. Ca urmare, CCR a decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată.
Primul tur al alegerilor din 24 noiembrie a fost câștigat de Călin Georgescu, un candidat independent mai puțin cunoscut, cu vederi anti-occidentale și ultranaționaliste, cu aproape 23% - o victorie numită de presa românească și internațională drept „șocantă”.
- Te-ar putea interesa și: Alegerile prezidențiale din România ar putea avea loc pe 4 și 18 mai
După anularea alegerilor, Georgescu a atacat la mai multe instanțe decizia CCR, însă demersurile sale au fost respinse. El a anunțat că a contestat decizia de anulare a alegerilor inclusiv la CEDO.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te