Proteste în America: cine merită să rămână pe piedestal?

Generic – Detail of a pile of international newspapers

O revistă a presei americane.

În cursul demonstrațiilor de protest din Statele Unite, în câteva orașe au fost distruse sau avariate statui și monumente cu semnificații istorice, mai ales legate de sclavie și de cei care au luptat pentru menținerea ei, în armata confederată. Dar s-a mers chiar mai departe. O revistă a presei americane:

Protestatari încearcă să dărâme statuia președintelui Andrew Jackson din parcul Lafayette , din fața Casei Albe, Washington, 22 iunie 2020

Editorialul din New York Times pornește de la declarații ale liderului majorității republicane din Senat, Mitch McConnell care a criticat atacurile împotriva monumentelor dedicate unor personalităti istorice, considerate ca având conexiuni cu sclavia negrilor americani, aratând că părinții fondatori ai Americii, cum sunt numiți între alții, George Washington și Thomas Jefferson, au fost și ei proprietari de sclavi. Editorialul arată: „Trebuie notat însă că nici unul dintre președinții respectivi nu a făcut război pentru a apăra sclavia”. Editorialul continua: „Este cauza pentru care partidul lui Abraham Lincoln vrea sa lupte în 2020? Ce cauză lipsită de noblețe și pierdută” – referire la Partidul Republican.

În Washington Post, Eugene Robinson scrie: „Soluția cu privire la memorialele confederate e simplă: dărâmați-le, pe toate. Dacă câteva dintre ele trebuie menținute, din rațiuni practice, autoritățile trebuie să permită să fie alterate, ca desenele graffiti de pe Zidul Berlinului”. Robinson continua cu un posibil argument opus: „Oh, dar dacă începem să dărâmăm statui, unde ne vom opri? Asta nu este o problemă greu de rezolvat. Ne vom opri acolo unde, noi, ca națiune, decidem să tragem o linie între figurile istorice care merită să fie onorate și cele care nu merită”.

Editorialul din Wall Street Journal arată „Aceasta mișcare anti-monumente degradează ceea ce a debutat ca o dorință justificată, distrugerea simbolurilor sclaviei. Dar această idee a fost preluată acum de gloate, care șterg fără discernământ capitole din istoria americană”.

În Washington Times, Emmett Tyrell susține că aceste „gloate” ar plănui să dărâme și statuia lui Theodore Roosevelt. „Fără îndoială, cu toate aceste statui și proprietăți distruse și istorie călcată în picioare, ceva este în neregulă cu această țară. America urează binevenit unui nou regim. Este un regim fascist, care-și are originea în stânga spectrului politic. Dacă sunteți ca mine, educați toată viața de oameni de stânga, ați fost învățați că fascismul vine de la dreapta. Astăzi, dreapta este tăcută. Toți cei care ard drapele, distrug statui și aș îndrăzni să spun, ard cărți sunt de stânga” – fragment din articolul publicat în Washington Times.

În New York Post, Rich Lawry scrie: „Cerem eroilor noștri să fie fără pată, simplii și fără păcat? Există și astfel de oameni, dar cei mai mulți, nu au ajuns oameni de stat”. Autorul îl ia ca exemplu pe Thomas Jefferson, proprietar de sclavi, care însă a susținut în repetate rânduri că sclavia este nedreaptă și se află la originea multora dintre principiile progresiste după care America funcționează până în zilele noastre.

La Fox News, Deroy Munrdock scrie: „Orice om care merită să fie imortalizat în bronz sau marmură, a fost un complex și imperfect păcătos. Singura cale de a prezenta perfecțiunea pe socluri este să dăm la o parte bărbații și femeile cu care nu suntem de acord și să-i înlocuim cu sfere, conuri sau cilindrii. Dată fiind exactitatea lor geometrica, ele nu vor crea controvese, dezbateri sau gânduri. Poate că așa vom satisface gloatele conducătoare din America”.

In Philadelphia Inquirer, Philip Gerard scrie: „Când punem pe cineva pe o efigie sau pe un piedestal, într-un spațiu civic, înălțăm persoana respectivă. Declarăm implicit că ea exemplifică virtuți și valori pe care le prețuim. Acesta este chestiunea dezbătută cu atâta patimă în aceste zile, în toată țara: pe cine considerăm un model al aspirațiilor noastre cele mai nobile, întruchiparea promisiunii făcute față de noi înșine și copiii noștri, despre ce fel de țară dorim sa fim?”.

În Arizona Central, Laurie Roberts scrie: „Monumentele confederate dedicate unei cauze rușinoase trebuie să dispară din locurile noastre publice și asta imediat. Dar luați-vă mâinile de pe George Washington si Thomas Jefferson!”. Ea continua: „Cei care cred că viețile negrilor contează – și noi toți trebuie să credem în asta – au dreptate când spun că monumente dedicate celor care au luptat să mențină sclavia nu își au locul în locurile noastre publice, în secolul 21. Dar acele memoriale și monumente trebuie distruse pentru că așa simțim în inimile noastre și așa cerem nu pentru că o mulțime de manifestanți le pot dărâma, la adăpostul întunericului”.