Un manifestant a murit la Minsk luni seară, în cursul protestelor provocate de anunțul că președintele belarus Alexandr Lukașenka a câștigat duminică, 9 august un al șaselea mandat consecutiv cu peste 80% la sută din voturi, rezultat contestat de opoziție și mii de protestatari. Ministerul de Interne a informat că manifestantului i-a explodat în mână un obiect pe care se pregătea să-l arunce împotriva poliției, relatează corespondenții redacției belaruse a Europei Libere/Libertatea.
Incidentul a avut loc în cursul ciocnirilor din centrul capitalei belaruse între protestatari și forțele de ordine, care au replicat din nou, ca în seara de 9 august, cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Tot corespondenții Europei Libere relatează că în cursul ciocnirilor s-au auzit mai multe explozii.
### Vezi și... ### Belarus, între lumea veche, pro-Kremlin, a lui Lukașenka și cea nouă, pro-europeană
Principala candidată a opoziției în alegerile prezidențiale de duminică, Svetlana Țihanovskaia, creditată de rezultatele parțiale prezentate de Comisia Electorală Centrală cu sub 10% din voturi, a declarat că nu recunoaște rezultatul. Opoziția a chemat la o grevă de protest, la scară națională, care ar urma să înceapă astăzi, 11 august, la prânz.
Opoziția s-a declarat deschisă să negocieze cu regimul Lukașenka, ofertă la care autoritățile nu au reacționat pentru moment.
Potrivit poliției, circa 3 mii de persoane au fost deja reținute după protestele inițiale din 9 august.
Statele Unite au reacționat la alegerile din Belarus și protestele care au urmat. Casa Albă a cerut autorităților de la Minsk să respecte dreptul oamenilor la proteste pașnice și să dea dovadă de reținere. O declarație similară a fost dată și de Departamentul de sta. Guvernul britanic a vorbit despre „problemele profunde” care au subminat alegerile din 9 august în timp ce la Paris s-a cerut autorităților din Belarus să dea dovadă de reținere.
Președintele Lukașenka susține însă că protestatarii, pe care i-a numit „oi”, s-ar lăsa manipulați de forțe din afara țării. Uniunea Europeană s-a declarat de asemeni îngrijorată de evoluția situației din Belarus și a cerut, prin coordonatorul politicii sale externe , Josep Borrell, ca rezultatele să nu fie falsificate. Polonia, Ucraina și Lituania au cerut și ele „reținere” din partea autorităților belaruse.
Pe de altă parte, la Chișinău, președintele Igor Dodon l-a felicitat pe Alexandr Lukașenka „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale”. „Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus”, se spune în mesajul de felicitare trimis lui Lukașenka de președintele moldovean Igor Dodon, potrivit paginii sale de pe Facebook.,
Victoria lui Lukașenka a fost salutată și de președintele rus Vladimir Putin.