Proteste în Macedonia de Nord împotriva compromisului cu Bulgaria

Proteste la Skopje, 2 iulie 2022

Zeci de mii de persoane s-au adunat în capitala Macedoniei de Nord pentru a protesta împotriva unei propuneri franceze care urmărește să pună capăt unei dispute cu Bulgaria, care blochează încercarea autorităților de la Skopje de a adera la Uniunea Europeană.

Mitingul din 2 iulie, susținut de partidul de opoziție de centru-dreapta VMRO-DPMNE (Organizația Revoluționară Internă Macedoneană - Partidul Democrat pentru Unitate Națională Macedoneană), a fost organizat după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este de părere că este aproape un acord de compromis cu privire la această dispută de lungă durată. Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevsk, a declarat că propunerea este o „bază solidă pentru construirea unei poziții responsabile și stataliste cu privire la posibilitatea care se deschide pentru țara noastră”.

Cu toate acestea, VMRO-DPMNE și alți opozanți de dreapta resping planul francez, spunând că acordă prea mult bulgarilor într-o dispută legată de istorie, limbă, identitate și cultură. Macron nu a oferit detalii atunci când a făcut acest comentariu pe 30 iunie, în cadrul unei conferințe de presă la încheierea summitului NATO din Spania.

Oficialii UE au confirmat pentru RFE/RL că propunerea ia în considerare preocupările exprimate de ambele părți și ar putea determina ieșirea din impasul care a împiedicat începerea discuțiilor de aderare timp de peste doi ani. Bulgaria, care este membră a UE din 2007, a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască oficial că limba sa are rădăcini bulgare, să recunoască în constituția sa o minoritate bulgară și să renunțe la ceea ce a spus că este un „discurs de ură” împotriva Bulgariei.