Protestele au continuat în noaptea de 12 spre 13 noiembrie în multe orașe iraniene, în timp ce apărătorii drepturilor au avertizat asupra unui număr tot mai mare de morți, iar Teheranul a răspuns cu furie la criticile externe la adresa represiunii guvernului iranian, care durează de opt săptămâni.
Au avut loc demonstrații de stradă peste noapte în capitala Teheran și în orașele Arak, Shiraz, Zanjan, Sanandaj și Sardasht.
### Vezi și... ### Comandantul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran către protestatari: „Azi e ultima zi a revoltelor"Iranul a fost cuprins de proteste și de o reprimare brutală declanșată de moartea în arest a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la jumătatea lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar.
Pe rețelele de socializare a apărut, de asemenea, o înregistrare video cu momentul în care un tânăr de 17 ani ar fi fost împușcat de forțele de securitate în orașul Karaj. Imaginile îl arată pe Mehdi Hazrati împingându-se în fața unei mulțimi de protestatari înainte de a fi împușcat.
În altă parte, ziarul Hamamihan a citat un activist studențesc care a declarat că aproximativ 150 de studenți de la Universitatea Al-Zahra au fost suspendați peste noapte în urma unei pedepse îndreptate împotriva unei adunări de acolo.
Universitatea Al-Zahra a fost unul dintre centrele protestelor studențești de la începutul actualului val de tulburări.
Sute de morți și mii de arestări
Grupul pentru drepturile omului din Iran, o organizație non-profit care operează în interiorul și în afara țării, a declarat la 12 noiembrie că, de la începutul tulburărilor, a înregistrat cel puțin 326 de morți până în prezent, inclusiv 43 de copii, în 22 de provincii. Organizația spune că 4 noiembrie, ziua în care au murit cel puțin 16 persoane după ce trupele de securitate au tras în protestatarii din orașul Khash, a fost una dintre cele mai „sângeroase” zile de la declanșarea protestelor care durează de opt săptămâni.
### Vezi și... ### Codul vestimentar feminin musulman în public în UEGrupul a reluat apelul la comunitatea internațională să aibă o reacție mai rapidă și mai dură pentru a preveni moartea iranienilor. Surse occidentale cred că alte mai bine de 14 000 de persoane sunt în arestul poliției, după arestările în masă efectuate de la începutul protestelor.
Scholz cere mai multe sancțiuni europene împotriva Iranului
Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Qanaani, a răspuns la criticile cancelarului german Olaf Scholz spunând că apelul video al acestuia pentru o presiune suplimentară asupra Teheranului a fost "intervenționist, provocator și lipsit de diplomație".
Scholz îndemnase într-un tweet la mai multe sancțiuni din partea UE și la „continuarea intensificării presiunii” asupra Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și asupra conducerii politice a Iranului.
Cu o zi mai devreme, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu o delegație de activiști iranieni exilați pentru drepturile omului și a salutat mișcarea de protest condusă de femeile din Iran ca fiind o „revoluție”.
Ministrul de externe al Franței a acuzat apoi Teheranul de „practici dictatoriale” și de folosirea cetățenilor cu dublă cetățenie ca ostatici, afirmând că un total de șapte cetățeni francezi se află în prezent în custodia Iranului, după ce la televiziunea iraniană a fost difuzat un videoclip cu o presupusă mărturisire de spionaj de către doi cetățeni francezi.
Se așteaptă ca miniștrii de externe din UE să convină asupra unor sancțiuni extinse împotriva Iranului atunci când se vor întâlni la 14 noiembrie.
De asemenea, Germania și Islanda au solicitat convocarea unei sesiuni de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în cursul acestei luni, cu privire la situația iraniană.
Agenția germană de știri dpa a relatat la începutul zilei de 13 noiembrie că niște iranieni care locuiesc în Berlin au fost atacați în timpul unui protest în sprijinul femeilor iraniene și pentru democrație în țara lor de origine. Poliția berlineză spune că un bărbat în vârstă de 26 de ani, înarmat cu un cuțit, a distrus bannerele protestatarilor și i-a amenințat pe unii dintre activiștii iranieni.
Nimeni nu a fost rănit, iar bărbatul a fost arestat, a adăugat poliția.
Biroul german de protecție a statului care se ocupă de atacurile teroriste este, de asemenea, implicat, din cauza suspiciunilor că atacul a fost motivat politic.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran