Îngenuncheați de vremea capricioasă din acest an, agricultorii moldoveni sunt în plină campanie de recoltare, dar nu prea au ce aduna.
Your browser doesn’t support HTML5
Ștefan Driga, care conduce o întreprindere agricolă din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, spune că roadele strânse de pe câmp sunt extrem de puține, însă pierderile ar fi imense și că ajutorul pe care vrea să-l ofere statul este destul de modest.
„Ei au hotărât să dea câte 500 de lei, rugăm măcar 3 mii și jumătate din cheltuielile pe care noi le-am făcut...”
Europa Liberă: Ei promit 1.080 de lei pentru hectar.
Ștefan Driga: „Nu, numai 500, acolo-s 500 aparte, nu știu cum. Și asta-i o problemă foarte anevoioasă de a le scoate prin AIPA (Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură - n.r.). De-atâta, noi am scris o adresare să vină prin raion ori direct la agricultori, dar dacă vor merge prin AIPA, înseamnă că o să le primim în luna noiembrie.”
Europa Liberă: Pierderile le-ați evaluat, la cât se estimează?
Ștefan Driga: „Eu, de pildă, am avut 140 de hectare de grâu și am strâns numai câte 450 de kilograme la hectar, dar am făcut cheltuieli de 6 mii la hectar. Iaca numărați, la 100 de hectare, asta-i 600.000, da? Și la porumb, și la floarea-soarelui e aceeași situație. Noi cerem măcar jumătate să ne ajute statul.
Astăzi, dacă merge vorba ca să ne dea, să ajute cu creditele ș.a.m.d. – unul a luat de la un agent economic, altul a luat credit, altul a pus banii lui, nu poți să le faci dreptate la toți. Cel mai corect ar fi că, iaca, a fost comisia excepțională din primărie, a văzut toate câmpurile, este hotărârea acestei comisii că agentul Ștefan Driga are 100 de hectare de grâu distruse, ajutați-l cu 3 mii de lei la hectar. Un exemplu eu vă spun.”
### Vezi și... ### Vasile Mârzenco: Majoritatea agricultorilor afectați de secetă nu au cu ce să înceapă ciclul agricol
Europa Liberă: Dvs. așteptați acum să fie convocați în ședință deputații?
Ștefan Driga: „Poate se vor convoca, dar asta și guvernul poate să hotărască, fiindcă altfel e sărăcie, noi n-o să putem lucra toamna, nu avem sămânță, n-am putut din grâul acesta, chiar din aceste câte 450 de kilograme pe care l-am strâns, el nu-i bun de sămânță. Trebuie să cumpărăm, dar este de cel francez care ajunge la 11 lei pentru kilogram. Tare-i scump! Noi și la raion ne-am adresat, că raionul are înfrățire cu orașele din România, din Rusia, las’ să se adreseze, să ceară ajutor, că-i jale mare.”
Deputatul democrat Nicolae Ciubuc, fost ministru al agriculturii, a declarat Europei Libere că guvernanții se uită cu îngrijorare la declinul cauzat agriculturii de condițiile dificile din acest an și la deznădejdea în rândul celor care lucrează pământul, dar sugerează că agricultorii beneficiază de cel mai mare sprijin din partea statului.
„Dacă e să facem o analiză a fondurilor alocate anterior pentru astfel de crize, nicăieri n-o să găsim subvenții sau compensații mai mari decât încercarea de ajutor de acum de 1.080 de lei, chiar cum e aparent mică, oricum este net superioară celor care au fost acordate anterior.”
Europa Liberă: Dacă nu va fi un sprijin consistent, foarte mulți fermieri, țărani ar putea să renunțe la practicarea agriculturii. Și atunci, ce se va întâmpla?
Nicolae Ciubuc: „Este și acesta un risc, de aceea noi ne vom strădui împreună cu agricultorii să depășim această criză. Nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de crize, de fiecare dată în comunicarea pe care am avut-o cu agricultorii și anterior în perioadele de criză, exact același mesaj venea din partea fermierilor. În pofida greutăților, și acest lucru este de apreciat, în pofida greutăților, dificultăților, oricum agricultura Republicii Moldova este un domeniu competitiv și atractiv pentru mulți din concetățenii noștri.”
### Vezi și... ### Cine mai face afaceri în Republica Moldova (Galerie Foto)
Europa Liberă: Când ar putea parlamentul să se convoace în ședință extraordinară?
Nicolae Ciubuc: „Noi astăzi am dezbătut acest subiect pe larg, de aceea a și fost nevoie de constituit acest grup din exponenții fracțiunilor parlamentare ca să discutăm și să găsim soluții pe parcursul acestei săptămâni și odată identificate, respectiv urmează să decidem convocarea ședinței parlamentului, iarăși în funcție de soluțiile care urmează a fi identificate, fiindcă sunt o parte din soluții care pot fi identificate și aprobate fără implicarea parlamentului. Eu înțeleg că suntem în ajun de campanie electorală prezidențială, mulți încearcă totuși să folosească platforma parlamentară mai mult pentru a acumula aceste dividende, ceea ce este regretabil.”
Executivul de la Chișinău promitea să aloce în jur de 300 de milioane de lei agricultorilor pentru acoperirea parțială a prejudiciilor provocate de secetă și grindină. Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii, iar 200 de milioane din Fondul de intervenții. Gheorghe Sârbu, fermier din satul Onești, raionul Hâncești, crede că cei 1.080 de lei pentru un hectar semănat cu grâu de toamnă sunt prea puțin, dar se mulțumește și cu atât.
Dacă nu s-ar plăti impozitele, s-ar anunța starea excepțională în agricultură, să nu plătească lumea creditele, fiindcă vremurile sunt foarte grele...
„O mie de lei este puțin. Și o mie de lei, vorba ceea, nu se iau din drum, dar dacă nu s-ar plăti impozitele, s-ar anunța starea excepțională în agricultură, adică să nu mai plătească lumea creditele, fiindcă vremurile sunt foarte grele. Foarte multă lume a luat tehnică serioasă, vor să facă în perspectivă agricultură serioasă și au luat tractoare bune, de fabricație străină, care costă zeci de mii de euro și dacă ei s-au împrumutat, e clar că acum nu mai au bani de unde să dea banii aceștia. Unii au luat combine foarte bune, performante, care strâng bob cu bob, nimic nu rămâne în câmp.”
Europa Liberă: Așteptați să se convoace parlamentul în ședință extraordinară?
Gheorghe Sârbu: „Da, ar fi bine dacă s-ar convoca și ar discuta care este situația, fiindcă asta e o situație majoră, nu-i de glumit cu chestia asta.”