Noile taxe de stat, criticate de opoziție: Statul vrea să se îmbogățească din contul populației sărăcite

Pe 29 decembrie 2022, deputații au adoptat, în prima lectură, proiectul unei noi legi cu privire la taxa de stat

Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a cerut moratoriu pentru proiectul de lege privind taxele de stat, adoptat în prima lectură de parlament pe 29 decembrie 2022. Revizuirea proiectului a fost solicitată anterior și de Uniunea Avocaților din Moldova și de avocatului poporului.

### Vezi și... ### „Încalcă grav accesul la justiție”. Noile taxe de stat, criticate de comunitatea juridică

„Proiectul de lege privind taxa de stat este o încercare de a compensa incompetența managerială a guvernării în implementarea politicii social-economice și de a crește veniturile bugetare din contul populației sărăcite de PAS”, a declarat Adrian Lebedinschi, într-un briefing susținut la sediul de partid.

Socialistul a menționat că, potrivit notei informative a proiectului, se estimează că noile taxe, dacă vor intra în vigoare, vor aduce în buget aproximativ 52 de milioane de lei. El a adăugat că, din cauza acestor taxe, oamenii vor fi descurajați să se adreseze în instanță și vor căuta să-și facă singuri dreptate.

Deputatul consideră că este nevoie de un nou proiect de lege, care ar ține cont de veniturile populației și care să scutească de plăți categoriile vulnerabile, cum ar fi pensionarii și persoanele cu nevoi speciale.

La începutul lui ianuarie, avocatul poporului Ceslav Panico a cerut deputaților să revadă proiectul de lege. Potrivit lui, propunerile trezesc îngrijorare din perspectiva respectării drepturilor omului. Ombudsamul susține că taxele ar trebui să fie accesibile și să corespundă posibilităților financiare ale fiecărui cetățean.

Și Uniunea Avocaților din Moldova a cerut instituirea unui moratoriu pe adoptarea noii legi privind taxa de stat, pe motiv că aceasta ar încălca grav accesul la justiție.

Proiectul înaintat de trei deputați din partidul de guvernământ (PAS) prevede instituirea unei taxe fixe de 200 de lei pentru toate adresările în instanță, numită „taxa de timbru”, precum și o serie de plăți pentru acțiuni ca citarea martorilor, recuzarea judecătorului, amânarea ședinței sau explicarea deciziei.

Răspunzând criticilor, deputata PAS Olesea Stamate, unul dintre autorii inițiativei, a explicat că noile taxe au menirea să descurajeze practica amânărilor excesive a ședințelor de judecată.

„Probabil, pentru cei cu bani mari, nici taxa cea mai mare (de 3.200 lei pentru amânarea a peste a treia oară a ședinței) nu va constitui o piedică pe care nu o vor putea depăși, însă cu siguranță impunerea unor taxe pentru solicitarea nemotivată a amânărilor repetate vor disciplina participanții la proces”, a scris Stamate pe Facebook.

Afișează mai mult