Mii de afgani expulzați au invadat un punct de trecere la frontiera Pakistanului cu Afganistanul

Afgani așteaptând la un centru de tranzit amenajat la punctul de trecere a frontierei Chaman, de-a lungul graniței dintre Pakistan și Afganistan, în provincia pakistaneză Balochistan, pe 2 noiembrie.

Mii de afgani încearcă să treacă în Afganistan după ce Islamabadul a anunțat că toți imigranții fără documente din Pakistan trebuie să părăsească țara sau vor fi arestați.

Un băiat afgan transportând niște copii cu roaba la granița din Chaman, punct de trecere cunoscut și sub numele de Poarta Prieteniei.

Pakistanul găzduiește peste patru milioane de migranți și refugiați afgani, dintre care aproximativ 1,7 milioane sunt fără documente, potrivit Islamabadului, deși mulți dintre ei trăiesc în Pakistan de o viață întreagă.

Afgani la punctul de trecere a frontierei Chaman.

Islamabadul a recurs la amenințări și brutalitate pentru a-i obliga pe afganii aflați ilegal în țară să plece, afirmă Human Rights Watch. Mulți au fugit din Afganistan în timpul deceniilor de conflict armat prin care a trecut țara lor de la sfârșitul anilor 1970 până acum. Preluarea puterii de către talibani după retragerea forțelor de coaliție conduse de SUA în 2021 a dus la un alt exod.

Un funcționar verifică documentele unei familii afgane.

Bărbați și băieți afgani stau răbdători la centrul de tranzit.

Principalele drumuri care duc la punctele de trecere a frontierei sunt blocate de camioanele pline până la refuz de oameni și bunuri.

Femei și copii afgani așteaptă la centrul de control.

Agențiile internaționale de ajutorare au avertizat că deplasarea în masă a oamenilor ar putea provoca o nouă criză umanitară în Afganistan și au declarat că sunt extrem de preocupate de modul în care vor supraviețui și se vor reintegra cei care se repatriază, în special odată cu venirea iernii.

Multor afgani le-a fost greu să găsească un mijloc de transport care să-i ducă la destinațiile lor finale, a declarat Ismatullah, care deține o bază de autobuze. „Un număr mare de oameni vin din Karachi, dar se confruntă cu o lipsă de autobuze și camioane”, a spus el. „Evident, în astfel de situații, tarifele au crescut”.

Camioane și autobuze de transport și afgani așteptând aprobarea pentru tranzitul frontierei, în tabăra de lângă Chaman, pe 1 noiembrie.

Pe 2 noiembrie, oficialii au declarat că peste 165 de mii de persoane au părăsit Pakistanul, mulți dintre aceștia fiind cetățeni afgani care au fugit după ce militanții talibani au preluat puterea la Kabul, în august 2021.

Mii de refugiați afgani au invadat punctul de trecere Chaman, la granița dintre Pakistan și Afganistan, pe 2 noiembrie, la o zi după ce a expirat termenul limită impus de Islamabad pentru ca străinii fără documente să părăsească Pakistanul sau să fie expulzați.