Igor Boţan: „Partidul Democrat are totul în afară de legitimitate și de popularitate”

Liderul PD Vladimir Plahotniuc.

Un punct de vedere săptămânal despre tehnicile şi strategiile democraţilor.

Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Partidul Democrat are candidați în cinci localități rurale, iar în două urbe, de fapt principalele urbe din Republica Moldova, care însumează 30 la sută din electoratul țării, Partidul Democrat aici nu are candidați.”

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Boţan: „Partidul Democrat are totul în afară de legitimitate și de popularitate”


Europa Liberă: Spune asta despre popularitatea formațiunii sau e o tactică electorală deliberată?

Igor Boțan: „Este vorba despre abordări tactice, dar nu trebuie nimeni să pună la îndoială faptul că Partidul Democrat are strategie electorală. Noi putem să ne amintim de ceea ce s-a întâmplat și la 19 noiembrie anul trecut când zece localități și-au ales primarii noi, după ce funcțiile respective au devenit vacante și Partidul Democrat de o manieră triumfalistă anunța că în toate cele zece circumscripții electorale sătești a fost învingător. Partidul Democrat, într-adevăr, are totul în afară de legitimitate și de popularitate. Acest lucru este confirmat de sondajele de opinie, dar Partidul Democrat are resurse financiare, administrative și mediatice pe care le folosește de o manieră specială pentru a-și ridica ratingul.”

Europa Liberă: Și astea se numesc „tehnologii politice”?

Igor Boțan: „Sigur că da. Dacă ne uităm la modalitatea în care este reflectată activitatea edililor din Bălți și Chișinău, putem vedea cu ochiul liber că media-holdingul afiliat Partidului Democrat reflectă lucrurile care au loc la Bălți și Chișinău de o manieră foarte-foarte specială pentru a avantaja anumite persoane, cum este în cazul municipiului Chișinău, doamna Silvia Radu, iar la Bălți am văzut cu toții cum a fost mediatizată criza gunoiului care de fapt a fost generată. Deci, Partidul Democrat are resurse, dar există problema mass-media independente în cele două municipalități – Chișinău și Bălți. Am văzut că media-holdingul dlui Plahotniuc a decis să nu reflecte campania electorală în aceste alegeri noi și putem ghici de ce se întâmplă anume așa. În schimb, în satele la care ne-am referit Partidul Democrat poate prin pârghii administrative, invocând suportul financiar, invocând faptul că, iată, va începe să repare drumurile și multe, multe alte lucruri, este învingător.

Știm care este reversul medaliei; acest lucru îl știm de la partidele de opoziție, care de acum înainte spun că atunci când vor merge în teritoriu vor invita reprezentanții ambasadelor Uniunii Europene ca să se convingă ce atmosferă domină în aceste localități, cum oamenii sunt persecutați, cei care reprezintă formațiunile politice de opoziție și multe, multe alte lucruri extrem de interesante.”

Europa Liberă: Cum, totuși, explicați faptul că Partidul Democrat sau mass-media loială acestui partid a renunțat la reflectarea campaniei? De ce?

Acum am văzut că nervii liderilor Partidului Democrat nu mai țin; se năpustesc asupra oficialilor europeni...

Igor Boțan: „Pentru că lucrurile pot ieși foarte bine la suprafață. Într-o campanie mediatizată în principalele urbe unde oamenii sunt foarte bine informați ies la iveală toate dedesubturile: aplicarea metodelor administrative, de fapt, coruperea cetățenilor cu așa-zisele acțiuni de binefacere din fonduri care aparțin liderilor politici. Lucruri extrem de interesante chiar dacă ne-am referi la faptele bune pe care dna Silvia Radu, de exemplu, le face aici, în Chișinău. Atunci când spală străzile în Chișinău cu furtunurile pompierilor, tot praful de pe marginea carosabilului este aruncat pe partea pietonală și atunci un lucru arătat de manieră foarte specială, „uitați-vă, mătura nouă, mătură pe nou”, ar trebui să scoată în evidență și faptul că praful nu este colectat, ci este aruncat pe pietonală, iar oamenii văd una la televizor, iar atunci când merg pe aceste străzi, pe partea pietonală, probabil au cu totul alte sentimente.

Toate aceste lucruri, dacă le pui în dezbatere, într-o competiție deschisă ies la suprafață. Și noi putem presupune că Partidului Democrat deloc nu-i convine ca aceste lucruri să iasă la suprafață. Al doilea lucru – toată lumea se va întreba: dacă Partidul Democrat este atât de învingător precum pretindea după alegerile din noiembrie – zece primării din zece –, de ce se abține să aibă candidați în principalele urbe – Chișinău și capitala zisă de nord, orașul Bălți? Și aici apar întrebările la care ne referim în această discuție.”

Europa Liberă: Eforturile Partidului Democrat sunt foarte costisitoare.

Igor Boțan: „Partidul Democrat anul trecut a cheltuit peste 40 de milioane de lei pentru campania promovării votului mixt. Deci, a fost un extra-efort care până la urmă s-a soldat cu modificarea legii electorale, dar și cu atitudinea foarte critică din partea Uniunii Europene. Acum am văzut că nervii liderilor Partidului Democrat nu mai țin; se năpustesc asupra oficialilor europeni. Deci, bani pentru tot felul de campanii Partidul Democrat are, cum se zice pre limba noastră, cu nemiluita. Îi folosește și ne dăm seama că lucrurile care au fost împărtășite cu opinia publică de anumiți primari și deputați în parlament legate de convertirea deputaților, a primarilor, probabil toate aceste lucruri au un substrat foarte, foarte solid bazat inclusiv pe puterea financiară a acestui partid, dar nu numai, pentru că la puterea financiară se adaugă puterea mediatică, se adaugă puterea administrativă și cea referitoare la utilizarea instituțiilor de drept pentru a înclina balanța în favoarea Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dar într-o competiție onestă, pe bune, în polemici și dezbateri Partidul Democrat nu poate să câștige ceea ce câștigă prin alocarea de bani, cum spuneți Dvs.?

Igor Boțan: „Partidul Democrat a încercat să câștige simpatia cetățenilor în 2016 și ne amintim că dl Marian Lupu s-a văzut nevoit pe ultima sută de metri să se retragă, după ce a încercat prin studiourile de televiziune afiliate partidului să facă o campanie. Sondajele de opinie au arătat că nu are șanse și atunci Domnia sa a pășit înapoi. A fost semnalul că metodele tradiționale nu sunt folositoare pentru partid, iar sloganul Domniei sale –„Aud, ascult, acționez sau rezolv” – a fost unul care a servit drept pretext pentru glumele oamenilor care urmăresc procesul politic și electoral din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar de atunci a curs multă apă pe Nistru, s-a schimbat președintele partidului, s-a schimbat strategia acestei formațiuni?

Alegerile libere și corecte nu sunt probabil o prioritate pentru Partidul Democrat, pentru că, dacă ar fi așa, ar trage cu urechea la ceea ce spune Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția, OSCE...

Igor Boțan: „Sigur, dar toată lumea ține minte care sunt inițiativele și cu ce preț sunt promovate inițiativele de către noul lider. Inițiativa legată de redeschiderea școlilor; ne amintim de cazul Țepilova, alte inițiative care acum sunt în desfășurare. Aceste inițiative de o manieră pompoasă sunt servite cetățenilor. La toate acestea se adaugă și metodele specifice, aș zice foarte specifice, legate de activitatea fundației dlui Vlad Plahotniuc care, iată, vine cu cadouri pentru familiile tinere, pentru oamenii nevoiași ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. sugerați că partidul își cumpără popularitatea în loc să avanseze în mod firesc?

Igor Boțan: „Putem să spunem așa: Partidul Democrat nu inventează nimic, face exact ceea ce au făcut alte partide înrudite, dacă putem spune, cu Partidul Democrat în spațiul CSI, în special în Ucraina. Alegerile libere și corecte nu sunt probabil o prioritate pentru Partidul Democrat, pentru că, dacă ar fi așa, ar trage cu urechea la ceea ce spune Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția, OSCE…”

Europa Liberă: Deci, dacă eu aș fi un om din străinătate parașutat în Republica Moldova și v-aș întreba: ce nu-i în regulă cu Partidul Democrat, cum ați răspunde?

Igor Boțan: „Foarte simplu. Aș spune: „Dle, haideți să vă pun pe masă câteva rapoarte Freedom House, Nations in Transition, raportul Statelor Unite privind democrația în Republica Moldova și toate lucrurile ar ieși la suprafață. Dar dacă vreți cireașa de pe tort, vă rog să ascultați înregistrarea de la Criuleni în care președintele raionului Criuleni cu cărțile pe masă arată toată tehnologia prin care se finanțează Partidul Democrat, toată tehnologia prin care bugetul public este pus la dispoziția factorilor regionali democrați”. Și aici este și răspunsul la întrebarea de ce Partidul Democrat câștigă în primăriile rurale și nu se încumetă să intre într-o competiție deschisă în principalele urbe din țară.”

Europa Liberă: Și aici întrebarea provocatoare pentru Dvs. Partidul se vede silit să folosească orice muniție electorală, pentru că, dacă nu câștigă proeuropenii, așa cum se declară Partidul Democrat, atunci locul va fi ocupat de o formațiune care va întoarce Republica Moldova îndărăt. Deci, logica lui Serj Sarkisian, așa cum înțelegem noi, este: dacă nu eu, atunci e pericol pentru țară? Cum răspundeți la această motivație?

Igor Boțan: „Aș răspunde foarte simplu. Partidul Democrat are totul, cu excepția dragostei cetățenilor, de aceea prin metodele pe care le are încearcă să obțină avantaje, iar ce linie politică are Partidul Democrat, uitați-vă în documentele partidului. Pretinde că este de stânga, mai bine zis, de centru-stânga; liderul partidului este principalul socialist din regiunea post-sovietică, potrivit documentelor Internaționalei Socialiste, dar se adresează către partidele de dreapta: „Ia veniți repede încoace să vă arăt cum se identifică un candidat unic”. Când partidele de dreapta spun: „Dlor, dar cu ce ocazie un lider al unui partid de stânga se adresează către partidele de dreapta și le propune un fel de cooperare?” Vor înțelege oamenii că pentru acest partid omnivor contează cel mai mult, așa cum spune dl Vlad Plahotniuc, contează succesul, succesul managerial, iar cei care nu dau dovadă de înțelegere…”

Europa Liberă: …sau le stau în cale?

Igor Boțan: „Da. Trebuie eliminați și vedem prin ce metode. Dorin Chirtoacă, cel care a spart zidul în 2007, acum ne povestește ce senzații și ce sentimente încearcă după ce trece prin calvarul care a început exact un an de zile în urmă.”