Putin a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucrainene

Președintele Vladimir Putin a semnat pe 30 septembrie, în cadrul unei ceremonii la Kremlin, decrete pe care le numește „tratate de aderare” prin care Rusia va anexa oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova - Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie - în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis o ripostă decisivă la această acțiune.

În discursul său Putin a cerut Kiev-ului să înceteze războiul și să se așeze la masa de negocieri, spunând că Moscova este gata pentru discuții.

În Piața Roșie, unde a fost amenajată o scenă cu ecrane video gigantice și unde panouri publicitare proclamă „Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson - Rusia!", este organizat un concert pop.

Putin a recunoscut în cursul dimineții de 30 septembrie independența regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie, o procedură necesară înaintea calea anexăriioficiale celor două regiuni ocupate de ruși îin Ucraina.

### Vezi și... ### R. Moldova nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate 

Decretele sunt similare celor semnate de Putin înainte de a invazdarea Ucrainei în februarie, privin auto-proclamatele republici populafre Luhansk și Donețk. Cele patru teritorii asigură un coridor terestru crucial între Rusia și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Împreună, cele cinci regiuni reprezintă aproximativ 20% din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forțe au lansat în ultimele săptămâni o contraofensivă de succes recuperând o parte din teritoriu, a promis un răspuns ferm la anexarea ilegală a regiunilor și și-a convocat șefii apărării și securității pentru o reuniune de urgență.

Pe 29 septembrie, Statele Unite și ONU au denunțat cu fermitate planurile Rusiei de a organiza ceremonia de preluare a controlului. Aceasta are loc după așa-numitele referendumuri din cele patru regiuni ucrainene despre care țările occidentale au spus că au fost o „farsă”, dar despre care oficialii instalați de Moscova în regiuni au spus că au arătat un sprijin covârșitor pentru aderarea la Rusia.

### Vezi și... ### Guterres: Anexarea a patru regiuni ucrainene la Rusia nu va avea nici o valoare legală

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului Ucrainei, în timp ce secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat că referendumurile au fost „un efort inutil de a masca ceea ce reprezintă o nouă încercare de acaparare a teritoriului Ucrainei”, adăugând că rezultatele scrutinului „au fost orchestrate la Moscova și nu reflectă voința poporului ucrainean”.

În timp ce Washingtonul și Uniunea Europeană pregătesc sancțiuni suplimentare pentru a izola și mai mult Rusia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Putin să ia măsuri de reducere a tensiunilor, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că anexarea ar marca o „escaladare periculoasă” care ar pune în pericol perspectivele de pace.

Guterres a mai spus că orice decizie de a continua cu confiscarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina „nu ar avea nicio valoare juridică și trebuie condamnată”.

Preluarea „va prelungi efectele dramatice asupra economiei globale, în special în țările în curs de dezvoltare, și va împiedica capacitatea noastră de a oferi ajutor pentru salvarea de vieți omenești în Ucraina și în afara acesteia”, a declarat Guterres.

### Vezi și... ### Exportul de cereale din Ucraina a fost reluat, dar criza alimentară nu se încheie, ci se amână