Președintele rus Vladimir Putin a trimis miercuri în Oceanul Atlantic o fregată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație la bord, un posibil semnal către Occident că Rusia nu va da înapoi în ce privește războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Rusia, China și Statele Unite se află într-o cursă pentru înarmarea cu rachete hipersonice, văzute ca un avantaj față de orice adversar din cauza manevrabilității lor sporite și a vitezei lor, de peste cinci ori mai mare ca aceea a sunetului.
Într-o conferință video cu ministrul rus Apărării Serghei Șoigu și Igor Krohmal, comandantul fregatei Amiralul Gorșkov”, Putin a spus că nava era înarmată cu arme hipersonice Zircon (Tsirkon).
### Vezi și... ### Putin: marina rusă va fi dotată cu rachete de croazieră hipersonice Zircon„De data asta nava e echipată cu cel mai recent sistem de rachete hipersonice Zircon. Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja Rusia de potențiale amenințări externe”, ”, a spus Putin, adăugând că aceste arne nu au un echivalent nicăieri în lume.
La mai bine de 10 luni de când Putin a trimis trupe în Ucraina, nu se întrevede un final al războiului care s-a transformat într-unul de uzură, cu tiruri de rachete și de artilerie care au ucis și rănit zeci de mii de soldați din ambele tabere.
Rusia a folosit de asemenea în Ucraina rachete hipersonice Kinjal (Pumnal).
Planoarele hipersonice Avangard, care au intrat în serviciu de luptă în 2019, și rachetele Zircon sunt piesele centrale ale arsenalului hipersonic din Rusiei.
Moscova susține că aceste arme pot străpunge sistemele din ce în ce mai sofisticate de apărare antirachetă americane, despre care Putin a avertizat că ar putea doborî într-o bună zi rachetele nucleare rusești.
O călătorie atlantică
Ministrul Apărării Șoigu a spus că Fregata Gorșkov va naviga spre Oceanele Atlantic și Indian și spre Marea Mediterană.
„Această navă, dotată cu rachete Zircon, e capabilă să lanseze lovituri precise și dure împotriva inamicului pe mare și pe uscat, a spus Șoigu.
Șoigu a adăugat că rachetele hipersonice ar putea depăși orice sistem de apărare antirachetă. Acestea zboară cu o viteză de nouă ori mai mare decât aceea a sunetului și au o rază de acțiune de peste 1.000 km, a mai afirmat ministerul rus al Apărării.
### Vezi și... ### Rusia a testat din nou o rachetă de croazieră supersonică de tipul ZirkonPotrivit lui Șoigu, mai relatează Reuters, principala misiune a călătoriei fregatei Amiral Gorșkov e de a contracara amenințările la adresa Rusiei și de a menține „pacea și stabilitatea regională împreună cu țările prietene”.
Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american privind armele hipersonice spune că rachetele hipersonice rusești și chineze sunt concepute pentru a fi dotate cu focoase nucleare.
Ținta unei arme hipersonice este mai dificil de calculat decât pentru aceea a unei rachete balistice intercontinentale din cauza manevrabilității și a vitezei ei de deplasare.
În afară de Rusia, Statele Unite și China, mai multe alte țări dezvoltă arme hipersonice, între fcare Australia, Franța, Germania, Coreea de Sud, Coreea de Nord și Japonia, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului american, relatează agenția Reuters.