Putin amenință că va lovi noi ținte din vestul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va „lovi acele ținte pe care nu le-am lovit încă” în Ucraina, dacă Occidentul va furniza Kievului armament cu rază de acțiune mai lungă.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat Rossia-1, difuzat pe 5 iunie, Putin a declarat că „agitația” în jurul furnizării de armament occidental Ucrainei este o stratagemă pentru a prelungi conflictul. Putin nu a precizat ce noi ținte ar putea fi atacate de Rusia.

### Vezi și... ### Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei

Rusia și-a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei la 24 februarie. Zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane de persoane au fost strămutate în cele peste 100 de zile de luptă. Rusia nu a publicat prea multe informații despre pierderile suferite în timpul conflictului, dar analiștii occidentali și ucraineni au declarat că acestea au fost mult mai mari decât anticipase inițial Moscova.

Ucraina a căutat să obțină sisteme avansate de lansare de rachete multiple, cum ar fi M270 și M142 HIMARS, pentru a putea lovi în spatele forțelor rusești.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei sistemul HIMARS după ce se va asigura că acesta nu va fi folosit pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

### Vezi și... ### Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Donbas

Ziarul spaniol El Pais a relatat la 5 iunie că Madridul intenționează să furnizeze Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri de luptă Leopard. Madridul intenționează să instruiască militarii ucraineni în utilizarea armelor la o bază din Letonia, unde Spania a trimis deja 500 de soldați.

Putin a declarat că noul armament pentru Ucraina intenționează „să compenseze pierderile” de echipamente ucrainene, dar că nu va „schimba nimic în esență”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Explozii la Kiev. Lupte sângeroase în Severodonețk