Putin aprobă o lege mai dură privind „agenții străini”

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat un proiect de lege care extinde definiția așa-numiților „agenți străini” pentru a include orice persoană care se află „sub influență străină”, o modificare despre care observatorii spun că va facilita și mai mult reprimarea criticilor săi pe plan intern.

Legea semnată la 14 iulie va intra în vigoare la 1 decembrie. Conform vechii versiuni a legii, procurorii trebuiau să confirm că o persoană acuzată ca „agent străin” primește asistență financiară sau materială din străinătate.

### Vezi și... ### Rusia: Orice persoană care primește bani din străinătate este un potențial „agent străin”

În ultimul deceniu, Rusia a folosit așa-numitele legi privind agenții străini pentru a-i eticheta și pedepsi pe criticii politicilor guvernamentale. De asemenea, legea modificată extinde definiția „activităților politice” pentru a include o clauză vagă acoperind activitățile care „contravin intereselor naționale ale Federației Ruse”.

Persoanele care sunt etichetate oficial ca „agenți străini” nu vor mai putea primi subvenții de stat pentru activități creative, nu vor mai putea lucra ca profesori, nu vor mai putea organiza evenimente publice și nu vor mai putea lucra pentru organizații care distribuie informații. Potrivit legii, cele patru registre existente ale agenților străini vor fi contopite, fiind creată o nouă listă în care vor fi înregistrate toate persoanele etichetate ca „agenți străini”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va recurge Rusia la „batalioane de voluntari”?