Putin apără războiul și atacă Occidentul într-un discurs la o reuniune economică

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de aroganță colonială și a declarat că "blitzkrieg-ul" sancțiunilor împotriva țării sale a eșuat, în ultima sa tiradă împotriva Statelor Unite și a Europei.

Luând cuvântul la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg pe 17 iunie, un eveniment de referință care se desfășoară în acest an fără aproape nicio participare occidentală, Putin a apărat invazia țării sale în Ucraina, despre care mulți din Statele Unite și Europa spun că se aseamănă cu războaiele de colonizare din secolele trecute.

Putin a susținut că scopul principal al incursiunii a fost acela de a ne apăra poporul „nostru” din regiunea Donbas din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă - o justificare pe care Kievul și Occidentul o resping ca fiind un pretext nefondat pentru ambițiile sale imperialiste.

### Vezi și... ### Rusia contra UE: adevărata istorie a „eurasismului" și cum Putin revendică refacerea Imperiului

Cu câteva zile înainte de forumul economic, Putin s-a comparat cu țarul Petru cel Mare din secolul al XVII-lea, care a extins imperiul rus după înfrângerea Suediei în 1709.

Putin a afirmat că Rusia a fost "forțată" să invadeze Ucraina și a spus că va continua războiul care durează de patru luni, în ciuda faptului că se confruntă cu o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene și cu pierderi semnificative de oameni și echipamente.

Președintele rus a atacat dur Statele Unite pentru rolul său în afacerile globale, spunând că Washingtonul se consideră "emisarul lui Dumnezeu pe Pământ". El a spus că Rusia va juca un rol mai important în ceea ce a numit o nouă ordine mondială emergentă.„Nimic nu va mai fi ca înainte în politica globală"”, a spus el.

El a respins, de asemenea, regimul de sancțiuni al Occidentului, spunând că predicțiile privind colapsul economic în Rusia au fost exagerate în mod grosolan.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin acuză Occidentul de „aroganță colonială”