Putin avertizează că noi sancțiuni ar putea duce la „ruperea definitivă” a relațiilor cu Statele Unite

Geneva, 16 iunie 2021: prima întrevedere între președintele american Joe Biden și omologul rus, Vladimir Putin. Negocierile de securitate, la nivel de experți, vor fi reluate la Geneva, pe 10 ianuarie 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondenta de la Washington

Președinții Biden și Putin s-au întreținut telefonic, timp de 50 de minute, pe fondul tensiunilor crescânde legate de comportamentul agresiv al Rusiei față de Ucraina. Convorbirea, solicitată de Putin este cea de-a doua luna aceasta, Biden încercând să găsească o cale diplomatică de depășire a impasului.

Rusia continuă să mențină circa o sută de mii de militari, la frontiera cu Ucraina, în ciuda avertismentelor lui Biden că o agresiune împotriva Ucrainei va antrena consecințe foarte serioase. În primul rând, sancțuni economice „fără precedent”.

Înainte de convorbire, forțe aeriene americane au folosit un avion de recunoaștere deasupra estului Ucrainei pentru a colecta informații cu privire la mobilizarea rusă, o a doua misiunea de acest fel, săptămâna aceasta.

Conversația celor doi lideri precede cu circa două săptămâni convorbiri preconizare între diplomați ruși și americani.

Recent Moscova a făcut cunoscută o listă de priorități de securitate pe care le dorește rezolvate, inclusiv un angajament că Ucraina nu va fi primită vreodată în NATO și ca echipamente militare ale alianței nu vor fi amplasate în republici fost sovietice.

Partea americană are propria sa listă de doleanțe, dar preferă să nu o facă publică. Administrația Biden s-a angajat să informeze aliați occidentali și Ucraina cu privire la contactele sale cu Putin și să nu ia decizii care să privească o țară sau alta, fără a implica acea țară.

Este evident, comentează cotidianul NYT, că ambii lideri au încercat să pună niște jaloane pentru seria negocierilor de securitate, care încep pe 10 ianuarie 2022.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a spus că Biden i-a cerut lui Putin să reducă tensiunile la granița cu Ucraina, precizând încă o dată că administrația americană este pregătită să răspundă într-o manieră decisivă, împreună cu aliații dacă Moscova va ataca Ucraina.

Surse de la Casa Albă au caracterizat discuția drept „serioasă și de substanță”: în unele chestiuni s-ar putea ajunge la o a înțelegere, dar în altele diferențele par greu de conciliat.

Partea rusă a caracterizat convorbirea telefonică drept „onestă, informativă și conținând aspecte specifice”. Vorbind cu Vladimir Putin de la casa sa din Delaware, Joe Biden a spus că există două căi distincte când este vorba de tensiunile din Ucraina – una a diplomației, care să reducă tensiunile și o altă care se concentrează asupra descurajării unei agresiuni și care include sancțiuni masive și o creștere a activităților NATO în țări din estul Europei, dacă Rusia invadează Ucraina.

Partea rusă spune că sancțiuni masive ar fi o „colosală eroare” și că Rusia se va comporta așa cum Statele Unite ar reacționa dacă armament ofensiv ar fi amplasat lângă frontierele sale.

Ascultă: Cui îi este frică de NATO?- rubrică despre NATO și spațiul fost sovietic.