Wall Street Journal scrie că la summit-ul din iunie, Vladimir Putin ar fi obiectat la un plan american de a staționa forțe evacuate din Afganistan, în țări din Asia Centrală.
Propunerea era menită să ofere protecție împotriva unor eventuale pericole teroriste, după retragerea americană.
Intenția Statelor Unite era să staționeze drone și forțe speciale în țări care se învecinează cu Afganistanul.
### Vezi și... ### Reuniunea miniștrilor de externe NATO și soarta „afganilor vulnerabili”
Decizia lui Putin arată că pentru el este mai important să mențină Asia Centrală în sfera sa de influență, decât să extindă cooperarea anti-teroristă cu noul președinte american. „Rușii nu au nici un interes să permită accesul americanilor în regiune” – a spus o fostă oficialitate de la Departamentul de Stat, Paul Goble.
Nevoia americană de a avea capabilități anti-teroriste în apropierea Afganistanului a crescut de când talibanii au preluat puterea. Fără acces la țări din regiune, foste sovietice, Statele Unite se pot baza pe acces dinspre bazele din Qatar, alte state din zona Golfului și portavioane aflate în Oceanul Indian.
Acestea sânt toate opțiuni ne-economice și potențial ineficiente. De exemplu pentru o dronă lansată din Qatar, se reduce substanțial durata misiunii propriu zise.
Putin i-a spus lui Biden că Rusia se opune oricărui rol militar american în Asia Centrală și că China are aceeași poziție.
Chiar și folosirea bazelor din Golf prezintă probleme diplomatice, după ce talibanii au preluat puterea.
În prima fază a războiului din Afganistan, America a folosit baze din Uzbekistan și Kirghistan. Dar aceste aranjamente au fost terminate sub presiunea Rusiei și Chinei.
După ce talibanii au preluat puterea la Kabul, unii militari afgani s-au refugiat cu tot cu avioanele și elicopterele din dotare, în țări din Asia Centrală, ceea ce adaugă la complicațiile diplomatice.
### Vezi și... ### „Se încheie oare era americană?”
În ultima perioadă oficialități americane au purtat convorbiri cu omologi din Uzbekistan și Tadjikistan, în idea că deși Rusia are influență în regiune, țările respective mențin o marjă de decizie autonomă. Comandantul Statelor Majore Reunite americane, generalul Mark Milley spusese inițial că există un risc mediu ca grupări teroriste să se regrupeze în Afganistan, în circa doi ani, dar sâmbătă același general a declarat că intervalul ar putea fi mai scurt.
Rusia a avut recente exerciții militare comune cu cele două țari din centrul Asiei, în apropierea graniței cu Afganistanul.
Cu un deceniu în urmă, Rusia si Statele Unite au cooperat pentru aprovizionarea forțelor americane din Afganistan, circa 100 de mii la vremea respectivă, pentru că le priveau ca pe protecție împotriva extremismului. Acum însă, când America s-a retras, Putin nu pare dispus să o mai facă.