Putin : ce se întâmplă în Ucraina este „o tragedie”, dar Moscova nu a avut alternativă

Președintele rus Vladimir Putin vorbind la Cosmodromul Vostochni din provincia Amur, Rusia, 12 aprilie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că ceea ce se întâmplă în Ucraina este „o tragedie” , dar că Moscova nu a avut altă alternativă decât să lanseze „operațiunea militară specială” în țara vecină.

Vorbind la Vostoci, unde a vizitat cosmodromul în construcție alături de liderul belarus Alexadr Lukașenka, Vladimir Putin a declarat că războiul economic fulger (Blitzkieg), lansat de Occident împotriva Rusiei a eșuat deși a recunoscut că sancțiunile ar putea afecta negativ economia națională pe termen mediu și lung, relatează Reuters citând agenția rusă de stat TASS.

Tot marți însă, fostul ministru rus de finanțe, Alexei Kudrin declarat, potrivit Reuters, că se așteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu peste 10% în 2022, cea mai gravă contracție de la destrămarea URSS în 1991.

În discursul ținut cu ocazia Zilei Cosmonauților, Putin a avertizat Occidentul că va avea și el de suferit de pe urma sancțiunilor, motiv pentru care și-a exprimat speranța că „bunul simț va avea câștig de cauză”.

„Situația, astăzi, este mai complexă decât în timpul Războiului Rece” a mai apreciat Putin, dar „o singură țară nu poate continua să domine lumea” – aluzie desigur la Statele Unite.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin susține că sancțiunile occidentale au eșuat