Președintele rus Vladimir Putin a repetat că nu vrea ca Ucraina să intre în NATO iar președintele american Joe Biden a spus că nu are de gând să trimită trupe ca să apere Ucraina împotriva unei eventuale invazii rusești. Cei doi lideri au făcut aceste declarații pe 8 decembrie, în conferințe separate de presă, la o zi după summitul lor virtual.
Discuție care a avut loc pe fondul temerilor că ar putea izbucni un conflict legat de Ucraina.
### Vezi și... ### „Criza din Ucraina continuă, dar președinții Biden și Putin și-au clarificat pozițiile” (NYT)Zeci de mii de militari ruși sunt masați în apropierea graniței cu Ucraina iar oficiali de la Kiev estimează numărul la circa 100 de mii, serviciile americane de informații, la aproape 150 de mii.
Este una din cele mai masive mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina, din ultimii ani – cu excepția manevrelor regulate.
Nervozitatea Ucrainei dar și a multor state NATO, mai ales cele din Estul Europei, a fost provocată nu numai de aceasta masare de trupe dar și de faptul că s-a făcut fără nici o notificare prealabilă, obișnuită chiar și între inamici.
La Washington, Biden a spus că l-a avertizat pe Putin că, dacă Rusia va lansa o nouă incursiune împotriva Ucrainei, Statele Unite vor riposta cu sancțiuni „cum nu a văzut vreodată”. Dar a ținut să precizeze că nu se pune problema ca Statele Unite, unilateral, să trimită trupe pentru a apăra Ucraina, în cazul unei invazii rusești. Biden a declarat în același timp că Ucraina va primi capacitatea militară de care are nevoie să se apere – fără alte detalii.
Din 2014, de la anexarea abuzivă decătre Rusia a peninsulei Crimeea și izbucnirea războiuliu secesionit din estul țării, Ucraina a primit armament american în valoarea de 250 de miliarde de dolari.
Your browser doesn’t support HTML5
La Moscova, Putin a caracterizat discuțiile drept „foarte deschise, concrete și constructive”.
„Avem ocazia de a continua dialogul. Acesta este cel mai important lucru", a spus președintele rus.
Putin a declarat că Biden a propus crearea unui grup de lucru care se va ocupa de cerea Rusiei de a primi garanții fiabile că NATO nu va continua extinderea spre est. "Trebuie să spun că această idee a fost formulată de preşedintele Statelor Unite şi am acceptat-o", a adăugat el.
În Ucraina, președintele Volodymyr Zelenski, care trebuia să discute cu președintele SUA pe 9 decembrie, s-a declarat mulțmit de rezultatul întrevederii Putin-Biden, reamintind că „Statele Unite au sprijinit întotdeauna Ucraina, suveranitatea și independența noastră”.
Ucraina nu este nici pe departe aproape de o posibilă aderare la NATO, dar Rusia se teme de așa-numita politică a „ușilor deschise”, promovată de Alianță și vrea garanții legale că NATO nu va continua extinderea spre est, după ce a accepta țările baltice și fostele țări comunise din Europa centrală și de est.
La Berlin, noul cancelar german Olaf Scholz a ameninţat miercuri cu posibile „consecinţe" pentru gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, în cazul că Rusia ar lansa o incursiune militară în Ucraina, în timp ce Ministerul francez de Externe a transmis Moscovei că un astfel de scenariu ar putea avea „consecinţe strategice de amploare".