Putin: Gazprom își va îndeplini obligațiile de export de gaze naturale

Vladimir Putin la Teheran

Președintele rus Vladimir Putin spune că gigantul energetic de stat Gazprom este pregătit să își îndeplinească obligațiile privind exporturile de gaze.

După discuțiile cu liderii Iranului și Turciei, Vladimir Putin le-a declarat reporterilor că Gazprom „și-a îndeplinit, își îndeplinește și își va îndeplini în totalitate obligațiile”. Luna trecută, Gazprom a redus capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream 1 la 40% din nivelul normale, invocând întârzierea restituirii unei turbine a gazoductului pe care o repara conglomeratul german Siemens în Canada.

### Vezi și... ### Gazprom și Iran semnează un acord preliminar în valoare de 40 de miliarde de dolari

Moscova a declarat la începutul acestei luni că va crește livrările de gaze către Europa după întoarcerea turbinei. La 10 iulie, guvernul canadian a declarat că o va returna Germaniei. Aceasta urma să fie apoi transferată prin intermediari către Gazprom - operatorul gazoductului - astfel încât Canada să nu încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

După aceea, Rusia a suspendat timp de 10 zile livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1, spunând că efectuează lucrările anuale de întreținere. Întreruperea, care a început la 11 iulie, a stârnit îngrijorare în Germania că Kremlinul ar putea invoca un motiv pentru a prelungi suspendarea operațiunilor pe acel gazoduct ca o modalitate de a pedepsi Berlinul pentru sprijinul acordat Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

### Vezi și... ### Teheran: summit anti-occidental și cum, în Rusia, când pierzi un fecior în război câștigi o mașină Lada