Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că îl înlocuiește pe Serghei Șoigu în funcția de ministru al Apărării, relatează RFE/RL. Schimbarea la vârful Ministerului Apărării vine pe fondul intensificării luptelor din Ucraina și a pierderilor grele suferite de armata Rusiei în război.
Kremlinul a precizat că Șoigu, în vârstă de 66 de ani, va fi înlocuit de fostul prim-viceprim-ministru, Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani. Belousov este un politician mai puțin cunoscut, cu experiență mai ales în domeniul economic.
Serghei Șoigu, ministru al Apărării din 2012, a fost numit în fruntea Consiliului de Securitate al Rusiei, care îl consiliază pe președinte în probleme de securitate națională.
Kremlinul a precizat că, în cadrul atribuțiilor lui Șoigu în Consiliul de Securitate, fostul șef al Apărării va oferi consiliere în domeniul industriei militare.
Acesta îl va înlocui pe Nikolai Patrușev la conducerea Consiliului de Securitate.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că următoarea funcție a lui Patrușev va fi anunțată în zilele următoare.
Peskov a mai declarat că Kremlinul a dorit să numească un expert economic în fruntea Ministerului Apărării, în contextul creșterii costurilor legate de măsurile de securitate rusești.
„Acest lucru necesită o atenție specială. (...) Ministerul Apărării ar trebui să fie absolut deschis la inovație, la introducerea tuturor ideilor avansate”, a declarat el reporterilor.
Camera superioară a parlamentului rus a anunțat, de asemenea, că Vladimir Putin a propus renumirea lui Serghei Lavrov în funcția de ministru de Externe al Rusiei. Lavrov este șeful diplomației Rusiei din 2004.
Analistul rus și profesor de economie la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin, a publicat un mesaj pe platforma X în care afirmă că „lucrurile nu merg conform planului lui Putin, dar el va roti la nesfârșit același grup mic de loialiști”.
„Putin s-a temut întotdeauna să aducă oameni noi în poziții de autoritate - chiar și în cele mai bune vremuri. Aceștia trebuie să fi fost niște nulități fără perspective proprii. Spre sfârșitul guvernării sale, cu atât mai mult”, a adăugat Sonin.
Jimmy Rushton, analist de politică externă cu sediul la Kiev, spune că „înlocuirea lui Șoigu cu un economist (relativ experimentat și aparent competent) semnalează destul de clar că Putin crede că victoria în Ucraina va veni prin depășirea în producție și reziliență a Ucrainei și a aliaților săi occidentali”.
„Se pregătește pentru încă mulți ani de război”, concluzionează Jimmy Rushton.
Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, a declarat că nu vede această mutare ca fiind neapărat o retrogradare pentru Serghei Șoigu:
„Aceasta (...) nu numai că a primit o poziție importantă ca secretar al Consiliului de Securitate, dar va păstra și supravegherea problemelor de apărare internă și externă, preluând-o de la noul ministru al Apărării”, a explicat Rob Lee.
Numirile trebuie să fie aprobate de Parlamentul Rusiei, dar observatorii se așteaptă ca aprobarea numirilor făcute de Vladimir Putin să fie doar o formalitate.
Numirile noilor miniștri vin după ce guvernul rus a demisionat oficial în urma învestirii lui Putin, la 7 mai, pentru al cincilea mandat.
Pe 10 mai, parlamentarii ruși l-au confirmat pe Mihail Mișustin în funcția de prim-ministru.
Recent, ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu a fost vizat de controale și verificări după ce ministrul adjunct, Timur Ivanov, a fost reținut pentru corupție.
Timur Ivanov e în arest preventiv până pe 23 iunie, fiind acuzat de luare de mită.
Serghei Șoigu este considerat un apropiat al lui Putin, cu care a făcut în trecut excursii de vânătoare. El este unul dintre fondatorii partidului Rusia Unită, care a fost principala forță pro-Putin în parlament în primele două mandate ale președinției sale.
Articol preluat de pe Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te