Decretul, publicat la 27 aprilie pe portalul oficial de internet pentru informații juridice, prevede că ucrainenii care locuiesc în teritoriile anexate trebuie fie să devină cetățeni ruși, fie să refuze oficial acest lucru.
Potrivit decretului, acei cetățeni care „și-au declarat dorința de a-și păstra cetățenia existentă sau de a rămâne apatrizi și nu au depus jurământul de cetățean rus vor fi considerați străini” începând cu 1 iulie 2024.
### Vezi și... ### Kamala Harris: SUA au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime împotriva umanității în UcrainaLocuitorii din teritoriile anexate care primesc statutul de străin sau apatrid și care amenință „securitatea națională” a Rusiei pot fi supuși deportării din Rusia.
„Cei care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, promovează schimbarea forțată a bazelor ordinii constituționale, finanțează activități teroriste și extremiste sau participă la acțiuni neautorizate” pot fi deportați, se spune în decret.
În plus, cei care locuiau în teritoriile ucrainene ocupate în ziua în care au fost anexate și cei care au locuit anterior în aceste teritorii și s-au mutat în Rusia, dar și-au declarat dorința de a-și păstra cetățenia ucraineană, vor fi, de asemenea, considerați străini, mai spune decretul.
Pe 30 septembrie, Putin a semnat documentele care oficializează încercarea Rusiei de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, părți ale acestora fiind ocupate de forțele rusești.
Anterior, Moscova a organizat referendumuri false de război în cele patru regiuni, ale căror rezultate au fost respinse aproape în unanimitate de comunitatea internațională.
Cele patru regiuni, împreună cu Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014, reprezintă aproximativ 20% din suprafața Ucrainei, inclusiv unele dintre cele mai industrializate teritorii ale sale.
### Vezi și... ### Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare (raport)