Putin modifică decretul: țările „neprietenoase” pot acum să plătească pentru gazul rusesc în valută străină

Modificarea anunțată pe 30 decembrie pentru a permite stingerea datoriilor nu înseamnă automat reluarea furnizării de gaze. (Arhivă)

Rusia va permite țărilor „neprietenoase” să plătească pentru gazele rusești într-o valută străină, conform modificărilor aduse de președintele Vladimir Putin la un decret anterior.

Documentul, publicat pe 30 decembrie pe site-ul de informații juridice al guvernului rus, spune că furnizorii ruși de gaze naturale pot face înțelegeri cu cumpărători din țări „neprietenoase” în moneda străină specificată în contract.

Datoria pentru furnizarea de gaze va fi considerată rambursată după ce fondurile cumpărătorului străin au fost creditate la o bancă autorizată la care a fost deschis un cont special în scopul primirii plăților.

### Vezi și... ### Guvernul rus a întocmit o listă de țări „neprietenoase”

Putin a semnat decretul privind plățile pentru gazul natural rusesc în martie, forțând clienții europeni așa-ziși „neprieteni” să deschidă conturi bancare în ruble la Gazprombank și să plătească în ruble, dacă vor să primească în continuare gaze rusești. Acel decret se referea doar livrările de la Gazprom.

Ulterior, livrările pentru companii din țări cum ar fi Polonia și Finlanda au fost întrerupte pentru că acestea au refuzat termenii decretului, care a fost văzut ca un mijloc de a stimula cererea de ruble după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au impus Rusiei sancțiuni economice dure din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Decretul lui Putin îi obliga pe cumpărătorii de gaz rusesc din Europa -- toate țările Uniunii Europene au fost incluse în categoria de state „neprietenoase” -- să cumpere ruble de pe piața rusă pentru a plăti pentru gaze.

Liderul de la Kremlin a justificat acest decret acuzând țările occidentale că au „anulat încrederea în moneda rusă” prin impunerea de sancțiuni Moscovei pentru războiul împotriva Ucrainei.

### Vezi și... ### Rusia adaugă Croația, Danemarca, Grecia, Slovacia și Slovenia pe lista „națiunilor neprietenoase”

Modificarea anunțată pe 30 decembrie pentru a permite stingerea datoriilor nu înseamnă automat reluarea furnizării de gaze.

Putin ordonase anterior Băncii centrale și guvernului de la Moscova să dezvolte „achiziționarea de ruble de către cumpărătorii de gaze de pe piața internă a Federației Ruse”.

Cu relatări Reuters.