Putin i-a spus președintelui sud-african Cyril Ramaphosa pe 15 iulie că cererile de eliminare a obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite.
Acordul „Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră”, încheiat anul trecut și despre care se spune că reduce criza alimentară globală rezultată din invazia Ucrainei de către Rusia, urmează să expire pe 17 iulie, dacă nu este prelungit. Acordul permite trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente, pe un coridor din Marea Neagră.
### Vezi și... ### ONU așteaptă răspunsul lui Putin la prelungirea acordului pentru exportul cerealelor pe Marea NeagrăSecretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat la începutul acestei săptămâni că i-a trimis lui Putin o scrisoare cu propunerea de a reînnoi acordul. Guterres s-a oferit să obțină reconectarea unei subsidiare a Băncii Agricole a Rusiei (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT în schimbul prelungirii acordului de către Rusia, a informat Reuters. Putin susține că nu a văzut scrisoarea.
Președintele turc Tayyip Erdoğan, care a contribuit la încheierea acordului inițial, în iulie 2022, afirma pe 14 iulie că el și Putin sunt de acord că acordul ar trebui prelungit. Kremlinul a clarificat imediat după aceea că nu s-a ajuns la o astfel de înțelegere. Rusia a amenințat în trecut că se va retrage din acord, acceptând continuarea înțelegerii în ultimul moment, doar pentru a cere concesii și mai mari.
Putin s-a plâns, de asemenea, că cea mai mare parte a cerealelor din acord merge către națiunile bogate și nu către cele mai nevoiașe. În realitate, Black Sea Grain Initiative a mărit oferta totală de cereale pe piețele globale, reducând prețurile și ajutând astfel națiunile mai sărace. În timpul dialogului telefonic, cei doi lideri au discutat și despre summitul BRICS care va avea loc în Africa de Sud în august.
### Vezi și... ### Zelenski cere ajutorul președintelui Africii de Sud pentru reînnoirea acordului privind exportul cerealelorBRICS este un acronim care desemnează marile economii emergente ale Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud și a fost inventat inițial în 2001 ca „BRIC” de Jim O'Neill, economist de la Goldman Sachs. Prezența lui Putin la eveniment este incertă în urma unui mandat de arestare emis împotriva lui în martie de către Curtea Penală Internațională (CPI), care l-a acuzat pe liderul de la Kremlin de crima de război de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Mandatul implică faptul că statele membre ICC, precum Africa de Sud, trebuie să-l aresteze, dacă pune piciorul pe teritoriul lor.
Rusia a declarat la acea vreme că mandatul a fost „revoltător” și nul din punct de vedere legal, deoarece Rusia nu este membru al CPI. În timpul unei vizite în Rusia la sfârșitul acestei luni în anticiparea summitului care va avea loc în Africa, Ramaphosa va încerca să-l convingă pe Putin să nu participe la întâlnirea BRICS, relatează Financial Times, citând oficiali sud-africani. Kremlinul nu a anunțat încă public dacă Putin va participa la summit.
### Vezi și... ### Petiție internațională pentru arestarea lui Putin la summitul BRICS din Africa de Sud