Putin nu va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a și președintele rus Vladimir Putin în drum spre Palatul Buckingham, Londra, 24 iulie 2003.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlin-ului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că, deși rușii „o respectă” pe Regina „pentru înțelepciunea ei”, participarea lui Putin la înmormântare nu este prevăzută.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că în curând va fi luată o decizie cu privire la cine va reprezenta Rusia la ceremonia funerară.

Majoritatea liderilor ruși, începând cu președintele Putin și familia acestuia, sunt supuși diverselor sancțiuni impuse de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite pentru lansarea invaziei neprovocate a Ucrainei, în februarie.

Joi, 8 septembrie, Putin a fost unul dintre liderii mondiali care a oferit condoleanțe familiei regale și i-a urat Regelui Charles al III-lea „curaj și rezistență”.

Regele Chales al III-ea și Camilla, Regina consort, trec prin fața Palatului Buckingham unde sunt depuse flori în amintirea Reginei Elisabeta, Londra, 9 septembrie 2022

Președintele rus a lăudat-o pe Regină, spunând: „Timp de multe decenii Elisabeta a II-a sa bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor ei, precum și de autoritate pe scena mondială”.

Regina i-a găzduit pe Putin și soția sa la Palatul Buckingham în 2003.

Președintele rus Vladimir Putin și Regina Elisabeta a II-a la banchetul oferit cu ocazia vizitei oficiale a cuplului prezidențial rus în Marea Britanie, Londra, 26 iunie 2003.

Înmormântarea de stat a Reginei Elisabeta a II-a ar urma să aibă loc pe 19 septembrie la Westminster Abbey.