Putin:„operațiunea specială” din Ucraina se desfășoară după plan

Președintele bielorus Alexander Lukașenka, directorul general al agenției Roscosmos Dmitri Rogozin și președintele rus Vladimir Putin la secția de asamblare a rachetelor de la cosmodromul Vostocini, regiunea Amur, Rusia, 12 aprilie 2022

Președintele rus Vladimir Putin susține că „operațiunea specială” din Ucraina se desfășoară după plan și va dura în funcție de „cât de grele sunt luptele”, precizând că scopul Rusiei este să-și atingă toate „țintele, cu cât mai puține pierderi”.

Vorbind cu ocazia Zilei Cosmonauților, alături de liderul belarus Alexandr Lukașenka, Putin nu a precizat însă care sunt „țintele” Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, citând agenția rusă de stat TASS.

Putin, care fusese omniprezent la televiziunea rusă în primele zile ale războiului, și-a rărit mult aparițiile publice după ce armata rusă s-a retras din nordul Ucrainei, așa că apariția sa alături de Lukașenka marți și comentariile privind războiul din Ucraina au venit după o lungă tăcere.

Trupele rusești au continuat să înainteze marți spre estul Ucrainei înainte de o presupusă ofensivă majoră planificată în regiunea Donbas.

Între timp, situația la Mariupol este tot mai gravă: conform informațiilor, mii de civili ar fi fost uciși, iar armata rusă este pe punctul de a prelua controlul total al acestui port strategic de la Marea Azov.

Totodată, Ucraina verifică informațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în luptele de la Mariupol, în timp ce Marea Britanie a avertizat că va reacționa în cazul în care se va dovedi că informațiile sunt adevărate.

Rusia a negat acuzațiile, care urmează unor avertismente serioase din partea țărilor occidentale referitoare la posibila utilizare a armelor chimice sau nucleare în războiul din Ucraina.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin susține că sancțiunile occidentale au eșuat